cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Destrien 1.500 quilos de carbó de la sitja feta amb motiu de la Fira

Onze dies han fet falta perquè vuit tones de llenya d'alzina fossin cuites

Prop de 1.500 quilos de carbó vegetal es varen destriar ahir durant tot el dia de la sitja muntada a Caimari per un grup de fills d'antics carboners amb motiu de la fira de s'Oliva. Fins a onze dies han estat necessaris per cremar més de vuit tones de llenya d'alzina i transformar-la, això sí, en un carbó vegetal de primera. Així ho comentaven els experts, que esmentaven que la llenya havia quedat ben cuita malgrat les pluges dels darrers dies, que precisament han fet retardar la tria que s'esperava fer un parell de dies abans.

Durant el temps que la sitja ha marxat l'amo Josep Beia l'ha vetlada de forma constant posant-hi un ull pràcticament les 24 hores del dia, tal com feien els antics carboners un temps. En aquesta cura contínua i en l'art de controlar el procés hi resideix la qualitat del carbó fet. L'amo Josep ahir era el primer que s'aferrava a la feina junt amb altres col·laboradors desinteressats i un parell d'operaris municipals.

La llenya encara fumejant i calenta s'anava primer desvestint de la capa de terra que l'havia recobert fins ara. Se separava de la pila i amb unes pales s'ofegava amb terra. Després a mà i ja refredada s'anava arreplegant i col·locant dins sacs. La feina va retre sobretot pel gran nombre de persones que hi prenien part, però qui més qui manco anava ben mascarat i semblava més aviat bé que hagués sortit d'una mina.

No eren les mateixes condicions que tenien els carboners, que tots sols tardaven una setmana llarga a fer tota la tria del carbó d'una sitja i havien de patir una calor terrible durant la feina ja que les sitges es feien cremar durant l'estiu. Malgrat el cansament dels participants, tothom ha coincidit que l'experiència de fer una sitja per recordar els vells carboners ha estat un gran èxit i s'espera que la iniciativa es pugui repetir l'any que ve.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris