nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

La desinformació, causa del baix nombre de consultes per a planificació familiar

Les adolescents desconeixen els recursos que els ofereix l'Insalud a les Illes

Per explicar les mancances i les bondats de la planificació familiar a les Illes basta amb una il·lustració: una palmesana, menor d'edat, manté relacions sexuals la nit d'un divendres, amb la protecció d'un profilàctic; en consumar l'acte, descobreix que el preservatiu s'ha trencat. Recorda haver sentit que pot accedir a l'ús de contraceptius "la coneguda píndola «del dia després»", però no sap com obtenir-la: ningú no li ha dit. Nerviosa i angoixada, telefona al servei d'informació de Telefònica, que la remet a l'Institut de la Dona, a Madrid; ja en dissabte, un contestador automàtic la informa d'un telèfon mòbil al qual pot recórrer en cas d'urgències. Crida i li responen que el seu cas no és cap urgència: dilluns podrà recórrer a un Centre d'Orientació Familiar (COF) a Palma, encara dins els límits temporals que accepta la píndola, 72 hores (un termini no recomanable, allò òptim es prendre-la en les 24 hores posteriors al coit). Tot i que els COF ja no existeixen, les unitats integrades d'atenció a la dona ofereixen el mateix servei als centres de salut: el ginecòleg, després de prescriure el contraceptiu, li explica que el seu malson podria haver acabat la mateixa nit de divendres a qualsevol PAC d'urgències. Qualsevol metge li hauria facilitat la píndola.

En efecte, és la desinformació sobre els serveis de planificació familiar existents a les Illes una de les causes "potser una de les principals" perquè les dones joves no s'acullen a aquesta possibilitat, segons explica el doctor Gijón, coordinador a Son Dureta del Pla d'Atenció Integral a la Dona (PAID).

Paga la pena considerar que la població femenina de la Comunitat Autònoma amb edat per fer ús potencial dels serveis de planificació familiar supera les 200.000 persones, segons les dades de la Sanitat pública sobre persones d'edats compreses entre els 15 i els 45 anys. Però Insalud no té dades fiables sobre les consultes ginecològiques realitzades per a planificació familiar, atès que sovint aquestes fan part d'altres consultes més àmplies (de revisió ginecològica o per patologia): al primer semestre d'enguany, poc més de 4.600 dones sol·licitaren planificació familiar; d'aquestes just 2.000 "un 1 per 1.000" correspongueren a primeres consultes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris