algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El TSJB confirma el dret de Sa Nostra a utilitzar la seva imatge de marca

L'entitat finançera recorregué contra la decisió de l'Oficina Espanyola de Patents

Sa Nostra, Caixa de Balears ha obtingut el vistiplau per continuar utilitzant aquest nom de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears en una sentència que encara no és ferma i que respon a un recurs presentat contra la denegació del registre decidit pel cap de la Unitat de Recursos de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

El responsable d'aquest departament, que actuà per delegació del director general de l'organisme, estimà un recurs interposat per l'entitat Nostram S.A. el gener de 1996. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques considerà en una primera instància que el nom de Sa Nostra «era diferent dels distintius oponents», raó per la qual procedí a la seva aprovació.

Després, davant la queixa de Nostram S.A., rectificà la decisió inicial i decidí que hi havia «notòries similituds fonètiques i conceptuals que determinaven la impossibilitat d'una convivència pacífica en el mercat», i que podia originar confusió entre el públic.

La Llei 32/1988 de marques estableix la impossibilitat de registrar noms que per la seva identitat o similitud fonètica, gràfica o conceptual amb una altra marca anteriorment registrada per designar productes idèntics o similars, puguin introduir confusió al mercat o generar un risc d'associació amb un altre distintiu existent.

El magistrat ponent, Gabriel Fiol Gomila, recorda diverses sentències del Tribunal Suprem que fixen criteris per diferenciar marques, com la visió de conjunt, a més dels elements integrants un per un de les denominacions confrontades. En aquestes resolucions es fixa que l'aspecte diferencial més important és el filològic, «ja que aquesta impressió global constitueix l'impacte verbal i visual imprescindible, el parescut del qual és el que originaria la confusió que tracta de prevenir la llei». En aquests casos, «el tot preval sobre les parts o factors components».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris