cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Marginats, alcohòlics i drogoaddictes, víctimes del fred i les institucions

Poden ser rebutjats pels centres d'acollida si no compleixen determinats requisits

Pot una institució benèfica deixar d'acceptar un indigent en una nit gèlida, sabent que corre risc de mort? La resposta és afirmativa, almanco per a la persona que, la nit passada del 21 al 22 de novembre, acudí a les portes de l'Hospital de Nit amb la pretensió de protegir-se de l'onada de fred àrtic que arribà a Palma. I no es tracta d'un cas aïllat.

Els fets són els següents: un home amb problemes de toxicomania "alcohòlic i exheroinòman" es presentà a l'Hospital de Nit, amb un volant d'un metge de guàrdia de l'Hospital General; el personal del centre li denegà l'accés en no fer part de cap dels perfils que permeten ser acollit a aquest centre, tot i que aquella nit la baixada de temperatures recomanava ignorar la norma.

L'indigent tornà a l'Hospital General, on el mateix metge demanà suport judicial: una ordre verbal de la jutgessa de guàrdia, Carme Abrines, serví perquè una patrulla de la Policia Local es presentàs al centre, que hagué d'acollir aquesta persona fins que la seva situació fos estudiada. Sovint "segons ha pogut saber Diari de Balears" els jutges no arriben tan lluny i just se n'inhibeixen.

Final feliç? En aquesta ocasió sí, almanco fins ahir, quan aquesta persona "li direm A a partir d'ara" tornà a trobar refugi a l'Hospital.
Els fets, emperò, són prou preocupants: un alcohòlic pateix els efectes de la hipotèrmia amb més facilitat que una altra persona, ja que la seva percepció subjectiva del fred és minvada; a més, l'efecte vasodilatador dels esperits afavoreix la hipotèrmia. Segons els metges consultats: deixar una persona així a la intempèrie pot ser una condemna a mort, si la ingesta d'esperit ha estat gran.

Les fonts diverses consultades han estat divergents pel que fa als motius que adduí l'Hospital de Nit per no acceptar A al refugi. El president d'aquest centre, Antoni Garau i Garau, explicà que «hi havia sospites fonamentades que aquesta persona consumia heroïna», i aquest centre no admet aquests toxicòmans per evitar els problemes que es produeixen quan s'ajunten drogodependents de diferents substàncies. Quan A mostrà una certificació d'«estar net», se li permeté l'entrada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris