cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

Comença la campanya de l'oliva

Només el 5% de l'oli que es consumeix a les Balears s'elabora a partir de la producció local

87512

Simó i Toni Mateu mostren una de les varietats d'olivera amb les quals s'experimenta per obtenir més producció.

L'arribada del mes de novembre marca el començament de la tradicional collita de l'oliva a Mallorca que enguany es caracteritzarà per una minsa producció. Les escasses pluges registrades enguany, només ha plogut un terç dels litres habituals a les zones de conreus, ha fet que les oliveres no vagin tan esponeroses com altres temporades.

Aquesta producció agreuja el dèficit ja existent al sector a les Balears on, només el 5% de l'oli que es consumeix és de producció local, mentre que la resta es du de fora. En aquests moments, només dues empreses elaboren i envasen per a la venda oli mallorquí; Olis Caimari i la cooperativa pagesa de Sóller.

A aquest fet se li ha d'afegir la pràctica inexistència d'agricultors que es dediquin professionalment al cultiu de l'olivera. L'explotació de les velles marjades de la Serra ja no és gens rendible per culpa de la dificultat que du la feina.

Així ho expliquen Simó i Antoni Mateu, propietaris d'Olis Caimari, que asseguren que el futur de l'oliverar mallorquí passa en primera instància per mecanitzar el procés de la collita, però això no es possible si no es fan noves plantacions a zones planes. Amb això, emperò, no basta per competir ja que la varietat tradicional d'olivera mallorquina procedent de l'ullastre no dóna garanties d'una alta producció. Per aquest motiu, s'està experimentant amb varietats com la picual o l'arbequina procedents de la Península i en especial d'Andalusia i que a més de ser més resistents donen més producció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris