algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

Els viròlegs criden a la vacunació massiva contra la grip a les Illes

Els epidemiòlegs i viròlegs "d'Insalud i el Govern balear" recomanen la vacunació contra la grip a tots els sectors considerats de risc: majors de 65 anys, persones amb problemes respiratoris, metges i personal sanitari, membres de l'Exèrcit... Hi ha bones raons per extremar les precaucions enguany: l'Organització Mundial de la Salut llança avisos sobre la que pot ser la quarta pandèmia de grip des del 1918.

No és un avís que pugui ser desestimat: els casos recents de virus mixts "els que afecten l'home i muten cada any, barrejats amb els que porten determinats animals, en aquest cas les aus" enregistrats a Hong Kong el mes de març passat (cinc casos, amb origen en el virus gripal de les guàtleres) s'afegeixen ja als 18 que foren constats al mes de desembre de 1997, per una soca híbrida de virus «humans» i d'aviram. No hi ha defensa.

Segons explicà ahir Jordi Reina "responsable de la unitat de Virologia de l'hospital de Son Dureta", aquestes xifres no es poden prendre com a anècdota: quan el virus «humà» de la grip es recombina amb els virus d'altres animals "especialment els de les aus i els dels porcs", l'ésser humà es troba sense defenses vàlides contra la nova soca. Aquest fou el cas de les tres pandèmies del segle, les dels anys 1918, 1957 i 1968, que foren causants d'un increment en les taxes de mortalitat que les situà entre el 10 i el 30 per cent de la població.

Segons els càlculs publicats ahir pel doctor Reina en la I Jornada de la Farmàcia Balear, la taxa de mortalitat en una epidèmia de grip «normal» és d'un decés per cada 1.000 habitants; mentre que en una pandèmia per virus híbrids, aquesta taxa podria ser incrementada fins a cent casos de cada mil (el 10 per cent) en el cas dels països occidentals, segons l'OMS.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris