cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Cap governant illenc no s'acollirà a la possibilitat de normalitzar el llinatge

El president Antich diu que modificarà el seu nom, Francisco, «per donar exemple»

Des que la Llei 40/99 permet canviar l'ortografia dels llinatges perquè aquests s'adaptin a la norma lingüística vigent en català, cap dels polítics consultats per aquesta redacció no ha volgut subscriure la possibilitat de normalitzar els seus cognoms (els agraden com són), bé que la major part ha lloat que la Llei permeti aquesta possibilitat.

És el cas paradigmàtic del president Francesc Antich, que es mostra encantat amb «qualsevol iniciativa que serveixi per promoure la normalització lingüística» però no està tan entusiasmat a renunciar al seu llinatge familiar, per molt «antic» que sigui el seu grafisme. El president fou militant del PSM fins que un altre arcaic, Joan March, el recuperà per al socialisme illenc, en què s'ha distingit per les seves conviccions nacionalistes; per ventura és aquest passat el que el fa ruboritzar en confessar que el seu DNI encara el reconeix com Francisco. Això sí: el president promet, «per donar exemple», canviar aquest nom per Francesc, nom amb el qual signa tots els seus documents oficials. (Ja ho intentà modificar: com molts d'altres es desanimà per la burocràcia).

El seu antecessor en el càrrec, Jaume Matas, no respongué personalment a aquesta enquesta: fonts fiables del seu partit, emperò, garantiren que l'expresident «no modificarà» el seu llinatge. Ignoram per què. De la seva banda, Gabriel Cañellas fou fidel a la seva concepció àtica de l'oratòria per respondre: «Als 59 anys de dur un llinatge, ja no el m'he de canviar: qui vulgui escriure el meu llinatge d'una manera o d'una altra que ho faci, però jo no faré cap canvi legal».

El conseller d'Educació (i política lingüística), Damià Pons i Pons exhibeix un DNI que mostra com l'any 1972 ja va normalitzar el seu nom de fonts; aquesta adaptació l'allunya de sospita quan explica que, si bé està molt satisfet per l'aprovació de la nova Llei, no pensa modificar el seu llinatge per Ponç; explica que s'acull «a la línia tradicional de la filologia» que deixa «un marge de discrecionalitat per determinar la grafia de llinatge, tot i que s'allunyi de l'etimologia».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris