algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

La Llei dels noms permet normalitzar l'ortografia dels llinatges a les Balears

L'OCB demana a Damià Pons que iniciï una campanya publicitària

La Llei 40/99 permet canviar l'ordre dels llinatges, com és ben sabut; però admet també la possibilitat de traduir els noms propis a la llengua oficial de l'Estat que pertoqui i... rectificar l'ortografia dels llinatges per tal d'escriure'ls segons la norma vigent.

En efecte, el text publicat al BOE del 6 de novembre passat estableix a la seva exposició de motius que «la Llei permet regularitzar ortogràficament els llinatges quan la forma inscrita al Registre no s'adequa a la gramàtica i fonètica de la llengua de l'Estat corresponent». El seu article tercer corrobora, de manera textual, el contingut de l'exposició de motius, i estableix que haurà de ser l'encarregat del Registre qui procedeixi a la rectificació «a petició de l'interessat o del seu representant legal»; es modifica així l'article 55 de la Llei del Registre Civil.

Llinatges que mantenen una ortografia en desús "però sense variació fonètica en la pràctica" com són 'Antich' o 'March' podran ser substituïts per 'Antic' i 'Marc'; mentre que d'altres, com 'Rullán' "que sí ha sofert variació fonètica, a més d'ortogràfica" s'adaptarà a 'Rul·lan'.

En aquest sentit, l'Obra Cultural Balear s'ha adreçat a la Conselleria d'Educació i Cultura "a la qual pertany la Direcció General de Política Lingüística" per tal de sol·licitar que el Govern «desplegui una campanya, amb la qual vol col·laborar l'OCB, per donar a conèixer a tothom la possibilitat de corregir els errors als llinatges o posar els noms de pila en mallorquí».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris