algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

Les Illes no tenen prou llavors de pi per reforestar les zones cremades d'Artà

El Govern en necessitarà uns 1.600 quilos i els demana al Ministeri de Medi Ambient

Les Illes Balears no disposen de llavor de pi blanc o comú (Pinus halepensis) per reforestar les hectàrees del municipi d'Artà cremades durant l'incendi del passat mes d'octubre. La Direcció General de Biodiversitat, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, ha demanat les llavors als vivers del Ministeri de Medi Ambient. En aquest sentit, el director general, Pere Tomàs, indicà que «intentarem un acord de col·laboració amb el Ministeri en la reforestació per no haver de comprar-li la llavor».

Encara és massa prest per determinar quina superfície serà reforestada, concretament mitjançant el sistema de sembra aèria. Pel que fa als arbusts, sembla que el càrritx, l'estepa, la mata o l'arbocera ja havien tirat la llavor abans que es produís l'incendi i que aquesta es troba enterrada, per la qual cosa és molt probable que la germinació no presenti gaire problemes El mateix passa amb unes 90 hectàrees de pinar afectat pel foc. En aquesta zona, si plou amb certa regularitat, serà suficient amb la regeneració natural.

Altra cosa passa amb les aproximadament 800 hectàrees restants, on sí que caldrà una recuperació forçada dels arbres. Prenent com a referència aquesta extensió, podria ser necessari disposar d'un màxim de 1.600 quilos de llavor o 160 milions de llavors de pi.

La Direcció General de Biodiversitat també pensa en la recuperació de l'alzinar, però, segons Pere Tomàs, «eliminant la fusta cremada es faciliten els rebrots. A més, aquests arbres també ja havien tirat la llavor i els aglans que, enterrats, poden germinar sense gaire problemes». La reforestació es farà amb pins perquè resisteixen millor la insolació i la sequera, i tenen una gran facilitat d'adaptació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris