cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Una campanya fomentarà l'ús del català al sector econòmic l'any 2000

El responsable de Política Lingüística estudia canvis en l'Estatut dels consumidors

Seguint les propostes de resolució derivades del debat sobre l'estat de l'autonomia, el Govern balear inclourà diverses mesures destinades a subvencionar i promoure la normalització lingüística en l'àmbit del petit comerç que regularà la futura llei; fonts de la Conselleria d'Educació han confirmat que l'any 2000 "coincidint amb la redacció de la llei" s'encetarà una campanya decisiva destinada especialment a aquest àmbit, amb mesures per tal d'afavorir l'ús de l'idioma català en l'etiquetatge, la retolació i la promoció de productes comercials.

Aquestes accions s'hauran de realitzar dins l'àmbit de la Llei de normalització lingüístic, la qual "segons ha reconegut Joan Melià, director general en aquesta matèria" «deixa ben poc marge més enllà de l'estímul i la promoció».

Com és sabut, l'actual equip de Govern no preveu a curt termini una millora substancial dels texts legals en defensa de l'idioma català, sinó que s'ha plantejat com a repte programàtic «la normalització lingüística en el marc del que preveu la Llei desenvolupada en tota la seva extensió», de manera que «garantirà el seu ús social i la seva sòlida pervivència».

En altres paraules: el Govern ha d'assolir l'aplicació de la legislació vigent abans de plantejar reformes més ambicioses.
Joan Melià, emperò, apunta la possibilitat de cercar altres fronts legislatius en el cas concret de la defensa i promoció del català al comerç: aquest segon camp pot ser el de l'Estatut dels consumidors aprovat pel Parlament el mes de març de 1998. El text legal obliga que l'etiquetatge i retolació dels diferents productes es faci en almanco una de les dues llengües oficials a les Illes Balears "el castellà i el català" amb l'excepció dels productes farmacèutics, que "per raons de prevenció" sempre hauran de ser retolats en castellà, sense perjudici d'emprar també el català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris