algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Els hotelers illencs basen els beneficis en una menor despesa de personal

Així es desprèn d'un estudi monogràfic sobre l'economia illenca de Banca Catalana

Banca Catalana presentà ahir a la UIB el darrer número de la Revista Econòmica, «Monogràfic de les Illes Balears», amb la presència del president Antich i de Banca Catalana, Pere Fontana, entre d'altres. L'estudi deixa palès que els hotelers illencs fonamenten els seus beneficis sobre un menor cost de personal.

L'afirmació se sosté sobre la major dimensió de les empreses hoteleres balears en comparació a l'Estat. A la Península, les cadenes d'hotels amb menys de 20 treballadors representen el 83%, mentre que, a les Illes, la xifra se situa en un 46%. Per contra, pel que fa a empreses hoteleres de més de 50 assalariats, suposa un 3% a l'Estat, mentre que a l'Arxipèlag implica un 10%.

A més, s'ha d'afegir que els ingressos per persona ocupada són un 5% inferior que a Espanya. Les dades donen com a resultat que el cost laboral per persona ocupada és inferior en un 10% a la mitjana estatal, «la qual cosa, juntament amb la menor proporció de cost laboral per pesseta ingressada i al major nombre de treballadors per pesseta ingressada, indica una estructura de qualificació laboral sensiblement menor que a l'Estat».

Aquesta dinàmica empresarial fa possible alts nivell d'excedents, que provoca que els empresaris illencs disposin de «considerables volums de recursos per a noves inversions», mentre que l'«estructura productiva hotelera presenta unes característiques d'elevats excedents amb alts nivells d'intensitat laboral de baixa retribució i, per tant, de baixa qualitat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris