lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Les indústries lleteres pagaran dues pessetes menys per quilo a partir de gener

Els ramaders exigeixen al Govern ajudes immediates per evitar abandonaments

Agama farà efectiva una nova baixada de 2 pessetes per quilo en el preu de la llet que compra als productors a partir de l'1 de gener. Aquesta reducció se suma a la que ja efectuà el setembre passat, també de 2 pessetes, per la qual cosa, en pocs mesos, els ramaders hauran vist com cobren 4 pessetes menys per quilo de llet, sense comptar les possibles penalitzacions, que podrien afegir unes altres pèrdues de 2 o 3 pessetes. De moment, l'anunci de la baixada només l'ha fet Agama, però, comprovat el comportament de les indústries lleteres de Mallorca, és més que probable que la resta en segueixi l'exemple.

La notícia de la baixada efectiva de les 2 pessetes (que el conseller d'Agricultura, Joan Mayol, ha aconseguit congelar durant els mesos previs a gener) fou una de les qüestions tractades ahir en una reunió de productors de llet de la Federació Agrícola Ramadera Balear (FARB), presidida per Fernando Dameto. Els ramaders insistiren a exigir de Mayol un compromís d'ajudes directes abans de l'1 de desembre. Aquesta és la data límit per presentar sol·licituds d'abandó de les explotacions i els ramaders volen saber si tindran ajudes abans de decidir si finalment opten per deixar de produir.

Com ja és sabut, els ramaders volen que el Govern disposi ajudes de 10 pessetes per quilo de llet per així compensar la diferència de preu respecte de la Península i garantir la rendibilitat de la seva activitat. Això sumaria 390 milions de pessetes, quantitat que el sector considera perfectament assumible per part dels pressuposts de la Comunitat Autònoma. Fins i tot, no faltà qui apuntà que els 390 milions podrien ser aportats pels ingressos de l'ecotaxa turística. «Si aquesta ha d'obtenir 15.000 milions, destinar-ne 390 a ajudar el sector lleter no suposaria cap trauma. A més, si l'ecotaxa té com a objectiu la conservació del paisatge, l'agricultura i la ramaderia hi tenen una relació directa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris