cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Denuncien a Palma el primer cas de contaminació biològica al Paraguai

Una empresa té l'autorització per cultivar blat de les Índies transgènic a Mallorca

El periodista i sindicalista uruguaià Gerardo Iglesias denuncià ahir a Palma el primer cas de contaminació biològica conegut al món, que s'ha produït a la localitat paraguaiana de Rincón-i per part de la multinacional Delta & Pine Land Company, la principal empresa de llavors de cotó, ja que controla el 80% de la producció mundial.

Delta & Pine patentà el març de 1998 als Estats Units el gen terminator, que provoca el suïcidi de les llavors, de tal manera que només serveixen per a una collita. El mateix any, la multinacional nord-americana netejà els seus dipòsits i els residus "unes 30.000 bosses" els diposità a Rincón-i, una localitat situada a 130 quilòmetres d'Asunción, la capital paraguaiana, després d'haver obtingut el permís de Gerardo López, viceministre de Ramaderia i Agricultura d'aquell país.

Els fems se situaren a 170 metres d'una escola pública a la qual assisteixen 262 alumnes. A les 660 tones de residus hi ha 4.000 quilos de diferents verins, entre els quals destaquen l'acefat i els organofosforats. Ambdues substàncies són cancerígenes i neurotòxiques i la segona fou emprada en l'atemptat al metro de Tòquio. Aquests productes agrotòxics inhibeixen la formació de bacteris, ja que tenen una elevada concentració antibiòtica. A més, són cancerígens i provoquen efectes de mutació i reproductius, segons els estudis fets a Mississipi, on Delta & Pine té la seu social.

Iglesias, que ahir pronuncià una conferència sobre el tema al centre cultural de Sa Nostra organitzada per l'Àrea de Medi Ambient d'Esquerra Unida, recordà el cas de la denúncia que s'està tramitant a Nova York per un cas d'utilització de pesticides tòxics a Costa Rica que es traduí en l'esterilitat de 15.000 treballadors que recol·lectaven bananes.

Iglesias informà que l'Uruguai exporta taronges a l'Estat espanyol que són fumigades amb aquests productes i es va remetre a les dades de l'Organització Mundial de la Salut, que xifra en 220.000 els treballadors i agricultors que moren cada any perquè estan en contacte amb tòxics. Al Paraguai, hi ha tres fugitius de la justícia pel cas de Delta & Pine.

Cultius transgènics a Mallorca

Marilena Tugores, d'EU, denuncia que l'empresa Novartis té autorització per a l'explotació de quatre unitats de cultiu (unes tres hectàrees amb unes 50.000 llavors) de productes transgènics a Mallorca, concretament de blat de les Índies. EU vol que l'empresa expliqui el destí dels seus productes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris