cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

«La forma del pou apunta una sínia àrab»

Helena Anglada és l'arqueòloga que el trobà durant les obres de la plaça de Can Pere Ignasi

Helena Anglada és l'arqueòloga que està excavant el pou primitiu de Campos que ella va trobar durant les obres de construcció d'uns aparcaments soterranis a la plaça de can Pere Ignasi del poble. És de Barcelona, però fa sis anys que viu i treballa a Mallorca perquè es casà amb un mallorquí. A més d'aquesta feina a Campos, també ha col·laborat en la rehabilitació del Palau Episcopal, en el barri de sa Gerreria de Palma i també en el cementeri àrab trobat fa poc temps al carrer Pelleteria de Palma. La seva especialitat és l'egiptologia.

"Com va ser que vàreu trobar el pou? 
"Jo vaig venir aquí contractada per l'empresa que fa els aparcaments i perquè el Consell Insular exigí un arqueòleg. Aleshores vaig cercar documentació i Miquel Ballester, de l'Ajuntament, em parlà del pou i que podria tractar-se del primer que subministrà aigua al poble. Llavors ens posàrem a cercar i entre els enderrocs el detectàrem.

"Pel que heu trobat fins ara, en quina època es pot emmarcar? 
"En un principi crèiem que era un pou de quan es va fundar el poble, al segle XIV. Però pel que duim excavat fins ara i per la forma allargada que sembla que té, podria ser una sínia islàmica i qui sap si aquí hi havia una alqueria àrab. Però en el primer tram d'excavació només hem trobat restes ceràmiques del segle XVI, fins que hem destriat formes de sínia.

"Es pot considerar una troballa important per al poble? 
"Jo crec que sí i molt més si aconseguim contrastar amb proves que és un sínia àrab i que en èpoques posteriors va ser modificada.

"Però quan vàreu començar a fer feina a la Plaça ja hi havia part de l'excavació feta i, per tant, les màquines devien endur-se un tros de pou... 
"Sí, però també s'ha de dir que fa molts d'anys el coll va desaparèixer i el pou estava a tall de terra. En qualsevol cas, només se n'han retallat un parell de metres.

"Quines són les passes que s'han de fer a partir d'ara? 
"Bé, primer s'ha de rebuidar tota l'estructura i analitzar les restes ceràmiques que hi trobem. De moment només ens basam en les restes que recollim de les parets, perquè les de l'interior poden ser de qualsevol moviment posterior. El nostre objectiu és comprovar si realment és una sínia islàmica i si va ser reformada posteriorment al segle XIV i llavors també al XVI.

"Què serà el que us confirmarà del tot que és una sínia? 
"A més de les formes que així ho apunten, serà molt interessant si trobam indicis de la tècnica hidràulica dels àrabs, com també ceràmica decorada que ens en certifiqui l'època. De moment puc dir que hem trobat trossos de cadafs, que són els recipients que hi havia a les rodes de les sínies i servien per treure'n l'aigua. Aquesta és un prova més que realment estam davant una sínia, però a mi m'agrada tenir dades concretes i no fer valoracions a priori.

"Com quedarà el pou o la sínia al costat dels 160 aparcaments de la plaça de can Pere Ignasi? 
"Això ho decidirà Patrimoni del CIM. Però si em demanau la meva opinió personal, jo eliminaria un parell d'aparcaments i hi col·locaria una placa indicant on està la sínia i un plànol històric.

"Els arqueòlegs sempre estau cercant un gran descobriment? 
"Jo no m'ho he plantejat mai. De fet, per mi els arqueòlegs som uns tècnics i no uns visionaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris