algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Un estudi demostra que l'apnea del son pot triplicar el risc d'accident

Un cop tractada la patologia, desapareix el perill, diuen els investigadors

Dos professors psicòlegs de la Universitat balear, Enric Munar i Jaume Rosselló, més dos treballadors de la Unitat del Son de Son Dureta "Lola R. Mayoralas, psicòloga, i Ferran Barbé, metge" estudien a Palma els factors que contribueixen al fet que el patiment de l'apnea del son (la detenció de la respiració per períodes de temps relativament perllongats al llarg de la nit) suposi un risc provat d'accident de trànsit.

Un estudi recent en el qual participà el doctor Barbé conclogué que les persones diagnosticades amb la SAS (sigles de Síndrome d'Apnea del Son) pateixen un risc d'accident entre dues i tres vegades superior al d'una altra persona.

Una població de 60 pacients (59 d'ells eren homes) diagnosticats amb SAS més una població igual de control "amb edats i sexes equivalents als del grup d'estudi, i sense relació familiar amb cap d'aquest" permeté observar que el 33 per cent del grup d'estudi havia patit accidents de trànsit "sovint repetits", mentre que en el grup de control aquesta taxa minvava fins al 18 per cent.

Un nou estudi, encara pendent de publicació, mostra uns resultats més clars encara: el risc desapareix gairebé totalment en els pacients que se sotmeten a teràpia.

Existeix un quadre marc per reconèixer una persona que pateix apnea: el seu sexe és masculí, la seva edat és mitjana, tendeix a roncar, mostra sobrepès, consumeix depressors (com esperits) i mostra somnolència en situacions «inadequades»... com ara conduint.

Els quatre investigadors, reunits en virtut d'un conveni entre Insalud i la UIB, tracten ara d'esbrinar quins condicionants de caire psicològic (cognitius i de l'atenció) són determinants perquè l'apnea suposi un factor de risc tan contundent. Encara "reconeixen" no n'han trobat cap indici revelador, però l'estudi és encara en un estadi primari: la població estudiada fins ara és de 30 persones, però la investigació ha d'arribar a 200.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris