cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Els arqueòlegs creuen que davall del pou de la Plaça hi ha una sínia islàmica

Patrimoni ordena buidar la troballa davant els indicis d'una xarxa hídrica d'origen àrab

L'equip d'arqueòlegs que estan treballant entre els enderrocs de la plaça de Can Pere Ignasi de Campos sospiten que en el nivell inferior del pou del segle XVI hi ha una sínia islàmica. Per l'evident importància de la troballa arqueològica, aquest grup de tècnics han instat la Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca (CIM) a procedir a la neteja i al buidatge del pou originari de la vila.

Per la seva banda, els tècnics del CIM varen visitar el pou i, juntament amb l'arqueòloga, Elena Anglada, varen considerar adient netejar les restes d'enderrocs, així com de terra, que s'acumulen en el pou. Segons ells, el pou hauria estat el primer a abastar d'aigua potable tot el nucli urbà, a partir del segle XIV.

Tal com va explicar Anglada, «encara que el que n'hem vist fins a aquests moments, ens fa datar el pou durant el segle XVI, és una tasca imprescindible procedir al seu buidatge, per constatar realment si els orígens del pou es podrien remuntar a l'època islàmica; i, més encara, si estam davant un sistema hidràulic que inventaren els àrabs: la sínia», digué l'arqueòloga.

Així mateix, Anglada volgué afegir-hi: «una vegada que haguem netejat el pou, serà molt més fàcil saber en quina època fou construït, en el cas que hi trobem restes ceràmiques, i encara més si tenim la sort de detectar algun indici de tècnica hidràulica islàmica».

D'altra banda, un dels aspectes que que fa pensar que els vertaders orígens del pou haurien estat d'època islàmica és que en la part més inferior de la construcció es localitza un dipòsit de grans dimensions, i que podria estar interconnectat amb altres cavitats de la zona del subsòl. No obstant això, els arqueòlegs volen mantenir una actitud prudent i esperar que hi hagi proves més contundents, abans d'afirmar la presumpta procedència àrab.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris