algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Les empreses de professionals liberals no pagaran a la Cambra de Comerç

Una sentència del Tribunal Superior estima el recurs presentat per dos arquitectes

Una sentència de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Balears ha establert que una societat mercantil pot no estar adscrita a la Cambra de Comerç sempre que la seva activitat sigui la pròpia dels professionals liberals, en aquest cas concret, d'arquitectes.

La resolució judicial és conseqüència d'un recurs presentat per la societat Alco S.L., Estudio de Arquitectura contra la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera.

L'objecte del recurs fou la resolució de l'anterior Conselleria d'Economia i Hisenda de febrer de 1996 que desestimà un altre recurs previ dels demandants contra l'acord de la Cambra de denegar la sol·licitud de baixa del cens d'electors i la consegüent supressió de l'obligació de pagament de la quota cameral.

Els demandants argumentaren que la societat està integrada per dos socis arquitectes que realitzen la seva activitat exercint la seva professió, que està regulada pel seu Col·legi. L'empresa, segons les seves tesis, no desenvoluparia activitats comercials, industrials o navilieres (les úniques que obliguen a incorporar-se a la Cambra), sinó exclusivament «activitats professionals relacionades amb l'arquitectura» i, per tant, estarien exclosos de la condició d'electors segons la Llei 3/1993 de 22 de març, bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació.

Per la seva part, la Comunitat Autònoma i la Cambra, que està presidida per Miquel Lladó, al·legaren que malgrat que és cert que els arquitectes (com a persones físiques) realitzen activitats professionals de caràcter liberal i que, per tant no reuneixen la condició d'electors de la Cambra, en el moment que aquestes activitats estan dirigides a través d'una societat limitada converteixen aquesta activitat en «comercial», ja que aquests tipus d'entitats tenen caràcter mercantil, sigui el que sigui el seu objecte.

El magistrat ponent, Fernando Socias Fuster, recorda la sentència 107/96 del Tribunal Constitucional que estableix que no és cap obstacle per a l'adscripció forçosa a les cambres de comerç la pertinença a un col·legi professional, en aquest cas d'Arquitectes, perquè «una i altra corporació atenen finalitats diferents».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris