cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Els disminuïts psíquics lluiten per arribar a ser atletes

Devers 84 joves es reuniren ahir dissabte al complex de Sant Ferran per tal de participar en diversos esports de competició: el volei, l'atletisme... Tots ells pateixen una disminució psíquica severa, des del retard mental i la síndrome de Down fins a l'esquizofrènia profunda.

És un espectacle que, en aparença, es destina als seus familiars; la realitat és que propicia la integració dels joves, als quals se'ls demana la realització de moviments coordinats «normals», alhora que els permet participar de l'esport públic que poden veure al seu voltant i suposa trencar amb les seves rutines; és, al cap i a la fi, una mesura terapèutica que alhora incrementa la seva qualitat de vida i afavoreix la seva integració social, segons confirma l'Associació Esportiva de Disminuïts Psíquics de Mallorca, organitzadora d'aquests encontres amb l'auspici del Consell Insular.

Aquesta associació es composa d'educadors físics dels diferents centres que tracten aquests joves: Aproscrom, Aspace, Ciprés, Mater Misericordiae, Ses Garrigues d'Amunt, Amadip, Amiticia i Son Tugores. Segons confirmen el president Antoni Gomila i la vicepresidenta Isabel Aguilar "els càrrecs són purament administratius", és el voluntariat (i l'aportació econòmica del CIM, que inclou l'ús del poliesportiu) allò que permet dur endavant aquesta iniciativa des de fa quatre anys.

Com és lògic, els esports han estat adaptats convenientment a les capacitats dels joves: així, les proves d'atletisme per a les persones que necessiten suport continu inclouen reptes com ara caminar sis metres en línia recta amb una pilota de 90 centímetres de diàmetre a les mans. Una variant superior d'aquesta prova és recórrer idèntica distància emprant els peus per empènyer la bolla.

Altres proves, com ara la de volei, separen dos equips amb una xarxa d'un metre d'alçada, la qual els esportistes han de superar llançant pilotes al camp de l'equip contrari: guanya qui té menys pilotes al seu camp.

Els esportistes "ho pot comprovar l'espectador" gaudeixen amb aquesta activitat lúdica i un poc estressant; però la iniciativa no arriba a complir l'objectiu d'acostar els familiars dels joves a aquesta activitat, una part essencial en la seva planificació: que els disminuïts vegin premiats els seus esforços amb el reconeixement «públic».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris