algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Antich: «En tota aquesta il·lusió que hem de tenir, hi ha una part d'utopia»

«En aquests cent dies de Govern, el PP no ens ha deixat aterrar», diu el president

Amb motiu dels 100 dies de Govern balear, el seu president, Francesc Antich, parla de les expectatives interiors i exteriors alçades pel Pacte de Progrés i de què vol dir «model balear». El president no descarta optar a la secretaria general del PSIB, tal com li ha demanat un sector del partit.

"Aquests cent dies, han estat realment de gràcia? 
"En relació a l'oposició pens que s'han posat massa aviat amb el Govern, no han tengut la prudència i la tranquil·litat per deixar-lo aterrar. En relació a la societat civil, els cent dies ens han servit per connectar amb moltíssima gent. I tot allò que ens deien que els empresaris tenien por, he de dir que no és així. Hi havia l'expectació normal davant de qualsevol canvi, però cap tipus de por.

"Apel·lau sovint a la societat civil. No voleu caure en els errors d'altres governs d'esquerra o el Pacte de Progrés obliga? 
"Tot ve en conjunt en un context en què el discurs és que s'han acabat les majories absolutes. Si això és bo o dolent no depèn del fet en si, sinó de com es gestiona la situació. S'han de crear àmbits de participació per tal que la societat civil tengui veu en la presa de decisions, és així com es practica la transparència en l'administració. No hi ha altra manera de funcionar i és veritat que és més costós perquè és una cultura que no tenim i se'ns pot dir que això retarda les decisions, però a mesura que agafem experiència també guanyarem rapidesa.

"Quina és la vostra màxima com a president? 
"La màxima del Govern anterior era «feina, feina, feina» i jo crec que la qüestió és com es fa aquesta feina. La meva màxima per a aquests quatre anys és dur a aquesta comunitat una altra manera de governar basada en la participació.

"I la vostra màxima com a Francesc Antich? 
"Que la política i el càrrec no em facin perdre el batec del carrer; és a dir, ser en Xisco Antich ras, ciutadà, que la política no m'allunyi de la gent.

"Us ha sorprès la rellevància política que començau a tenir fora de les Illes vós i el projecte que representau? 
"La veritat és que sí. El «pacte a la balear» és una cosa que ha causat un gran impacte. I sobretot m'ha sorprès, en les conferències que he fet a Barcelona i a València, la il·lusió que desperta en la gent parlar de coses tan evidents com la importància de la pluralitat i que els interessos generals estan per damunt dels interessos particulars.

"No creis que també influeix el fet que el PSOE viu en alguns llocs una particular deriva política i s'aferren a vós com a una taula de salvament? 
"Sí, crec que en el meu partit es viu un debat important que en determinats llocs està més avançat que en d'altres i que va començar amb les primàries. L'obertura del partit en llocs com Eivissa, aquí o Catalunya demostren que una de les riqueses de l'esquerra és saber aprofitar les energies de la seva unitat. Ara hem d'aconseguir que això impregni tot el meu partit i els altres partits.

"Per aquest camí, podeu erigir-vos en la medecina de tots els mals de l'esquerra per fer front al PP. Distorsionarà això l'acció del Govern de les Illes? 
"De cap de les maneres. Aquí, la maduresa ha de demostrar que els partits saben participar en un pacte de Govern a la nostra Comunitat independentment dels acords a què puguem arribar en el context estatal. El camí l'hem de fer pas a pas, sense forçar la situació, però el nostre cas ha de fer pensar molt seriosament en la possibilitat de posar en marxa una vertadera alternativa també a l'Estat.

"Us trobau al capdavant d'un Govern utòpic? 
"No em fa gens de por respondre que sí, que el meu Govern és utòpic. Si la fe mou muntanyes, la utopia mou els pobles. Aquesta part d'utopia també ajuda a moure tota aquesta d'il·lusió que s'ha de tenir. En una conferència que vaig fer a València vaig posar l'exemple d'aquell pastor que tirava pedres a la lluna i que tot i que mai la va arribar a ferir, en poc temps es va convertir en el millor tirador de pedres i això és un poc allò que cercam nosaltres. Probablement, no podrem complir tot el programa pactat, però em comformaria que en quatre anys tot estigués enfocat cap a un altre model de creixement econòmic, més respectuós amb el territori i el medi ambient i més apropat al benestar social.

"Parlar de «model balear» és moda en certs cercles. Quines són les seves línies mestres? 
"El model balear es fonamenta en la necessitat urgent d'acabar amb unes maneres d'abans de la democràcia. Tenim molt arrelat allò d'«els nostres i els seus» típic de la cultura el clientelisme i de posar el partit davant de les institucions. Per tant, es tracta de posar en valor tots aquells principis que ens eren comuns en els primers moments de la democràcia; és a dir, de donar maduresa a l'entramat polític i social.

"El «model balear» suposa també la fi dels hiperlideratges? 
"No crec en hiperlideratges, crec en la feina del dia a dia, ben coordinada i ben cohesionada. He de dir que totes les forces que configuren el Pacte m'han posat molt fàcil ser president.

"Aspirau a la secretaria general del PSIB? 
"Bé, és un dels temes que s'han començat a discutir dins del partit. No hi ha cap decisió presa, però sí que hi ha una part del PSIB que aposta perquè en sigui el secretari general. I a hores d'ara l'única cosa que puc dir és que quan el partit m'ha demanat una cosa ho he fet.

"Ferraz té massa feina com per capficar-se encara per la imatge nacionalista que passejau sense complexos? 
"He parlat amb Madrid d'aspectes relacionats amb el programa i de les polítiques que duim a terme aquí i a València tampoc no em vaig amagar de dir el que havia de dir davant de Ciprià Ciscar. Les possibles intranquil·litats que puguin tenir alguns sectors del partit les hem de vèncer amb raons.

"Què us diferencia de Jaume Matas? 
"Hi ha una diferència important. I posaré exemples senzills: ric quan he de fer rialles i quan estic enfadat faig anar de cap; és a dir, intent ser el més natural possible, i quan vaig a xerrar amb gent, ho faig de problemes. Quan parles de diàleg i participació no és perquè estam davant d'unes eleccions, estam en el principi d'una legislatura i hem de crear sistemes que perdurin. També pens que no es pot dir sí a tothom, si has de governar una Comunitat també has de dir no i has d'explicar aquesta negativa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris