cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 14°
14°

Agricultura ha obert 14 expedients a empreses productores d'adobs

Els inspectors han detectat irregularitats en la composició i l'etiquetatge

La Conselleria d'Agricultura del Govern balear ha realitzat entre aquest any i l'any passat 63 actuacions i ha obert 14 expedients sancionadors a empreses productores d'adobs agroalimentaris, la majoria de les quals pertanyen a la Península.

De les 63 presumptes infraccions comeses per aquestes empreses, 30 són per irregularitats en la composició, altres 35 fa referència a l'etiquetatge i dues al pes. Les propostes de sanció s'eleven a un total de 7.380 milions de pessetes. No obstant això, els empresaris poden recórrer contra la seva corresponent sanció.

Dels 14 expedients oberts, vuit pertanyen a empreses d'adob de València, tres són de Terol, un d'Alacant, un de Madrid i un de les Illes Balears. Per detectar les infraccions, els inspectors han concentrat els seus esforços en els magatzems, els llocs de venda habituals i l'entrada dels ports.

Pel que fa al tipus d'infracció, els inspectors supervisen el contingut de material orgànic, fòsfor, nitrogen i oligoelements. També esbrinen si a l'etiquetatge es fa un ús incorrecte de la indicació. Es comprova a més si l'adob que s'importa no pertany a una casa diferent a l'acordada i si s'omet informació a l'etiquetatge.

D'altra banda, la contaminació del camp i l'aigua és un tema que preocupa les administracions. L'excés de clor a l'aigua (per sobreexplotació d'aqüífers que permeten l'entrada d'aigua marina) així com de nitrats (a causa de pràctiques agrícoles inadequades i abocadors incontrolats) són alguns dels principals problemes detectats en la qualitat de l'aigua subministrada a Balears. Existeixen, a més, malalties lligades a l'aigua com la legionel·losi, de la qual a les Illes es detecten cada any una mitjana de 15 casos.

Un punt també que preocupa són els plaguicides, ja que un mal ús pot tenir conseqüències en la salut humana. Diferents investigacions de la UIB van encaminades a la reducció dels efectes nocius derivats de l'ús de plaguicides. A més, diverses associacions ecologistes reclamen des de fa anys la necessitat de regular i controlar l'ús, la comercialització i la tinença d'aquests productes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris