nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Denuncien que no hi ha suficients taxis habilitats per a minusvàlids a Ciutat

Els clients es poden trobar sense possibilitats de rebre aquest servei públic essencial

El debat sobre les barreres arquitectòniques ciutadanes és interminable, igualment és perdurable el discurs sobre la manca d'atenció que les administracions públiques demostren a la cura dels anomenats «minusvàlids», «incapacitats», «discapacitats» o qualsevol altre mal eufemisme que amagui aquest problema amb més de tres síl·labes. Però si aquests arguments són extensos, també ho és la discriminació pràctica que pateixen els malalts més enllà de la responsabilitat social d'ajuntaments i governs.

Trobar un taxi habilitat per a disminuïts pot ser una aventura desgraciada, tot i que "teòricament" el servei ha de ser garantit. «Teòricament» hi ha un mínim de tres taxis operatius amb aquestes caractarístiques; fonts oficioses incrementen aquesta xifra fins a tretze. Però és possible que cap d'ells pugui ser trobat?

Aquesta és la petita història de Xavier Gaona: 25 anys, tetraplègic; la seva posició social acomodada el permet realitzar la recuperació i el seguiment al prestigiós centre Guttman de Barcelona. Per desplaçar-se al port "on havia d'agafar el vaixell a la matinada", hagué de recórrer als taxis de Palma, amb la intervenció del seu pare, Francesc. Cap d'ells no els va poder oferir el servei: els conductors eren de vacances o en baixa laboral o havien exhaurit el seu torn. Francesc Gaona cridà l'Ajuntament, on li prometeren una solució: aquesta mai no arribà, després d'un sorteig entre diversos funcionaris. Quan Gaona tornà a cridar l'Ajuntament, la persona que l'havia atès ja havia partit, sense complir la seva assegurança.

Cercant possibles solucions, el pare de Xavier cridà a Calvià, on un taxista habilitat per a aquests tipus de servei li oferí servei, amb la condició que la recollida s'efectuàs al terme municipal calvianer, per evitar «conflictes» (amb les autoritats, tot i que un transportista no pot rebutjar un client d'un altre terme, segons confirmen fonts legals); aquest transportista es comprometé a efectuar el trasllat en persona o trobar un company que ho pogués realitzar, com finalment passà.

A les quatre de la matinada, Francesc Gaona dugué el seu fill fins a Palmanova, on un taxista s'encarregà de Xavier i el conduí fins al port de Palma, on el jove es pogué embarcar cap a Barcelona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris