nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Els batles del PSM no accepten un «pacte desnaturalitzador» amb UM

Salvar l'espai propi a les municipals del 2003 va marcar el debat

Quan el Consell de Direcció Política del PSM va començar, devers les onze del matí d'ahir, a la Sala Falla de l'Auditòrium de Palma, al carrer plovia i feia sol. A dins, plovia sobre mullat. El debat intern va reproduir la comissió executiva del passat 18 d'octubre. A la fi, la voluntat del secretari general, Mateu Morro, es va imposar segons que estava previst sobre la ponència del secretari general de l'Agrupació de Palma, Sebastià Serra.

Després d'aquests dos pesos pesants del nacionalisme mallorquí d'esquerres i caps visibles de les dues estratègies enfrontades quant a la via idònia d'eixamplament del nacionalisme a les Illes Balears, vint-i-set membres del consell polític del PSM demanaren la paraula. Entre ells, tots els batles que aquesta formació té.

Així, un debat que havia de durar dues hores, en va durar tres i escaig, i va posar de manifest que la majoria de les persones que prengueren la paraula havien arribat amb el vot precuinat, tot defugint el debat més ric que s'amaga darrere de les dues propostes que enfronten l'executiva.

La mediatització del debat, aspecte indefugible segons algun dels líders nacionalistes presentats en el debat, va marcar molt una discussió que té en el seu horitzó immediat les eleccions generals del 2000. Les intervencions tingueren totes un punt d'unió: un marcat caràcter opositor a un pacte amb UM. D'entre les intervencions dels batles del PSM, caldria destacar-ne la del mandatari de Santa Eugènia, Mateu Crespí, que tot i obtenir la majoria absoluta en les passades eleccions municipals del 13-J i governar en coalició amb UM, es va manifestar contrari al pacte amb UM tot apel·lant al tipus de gent que són i al fet que no interessa electoralment al PSM un pacte a les eleccions generals amb aquell partit.

Munar: «És un error històric que trenca la unitat nacionalista»
La presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, es llamentà ahir de la decisió presa pel Consell Polític del PSM. No obstant això, indicà que «s'ha de valorar positivament que una quarta part de la direcció del Partit Socialista de Mallorca hagi decidit votar per la unitat d'acció. Això vol dir que aquest sentiment està molt arrelat entre les bases d'aquest partit i entre la societat. Recordem que, molt sovint, les cúpules de tots els partits no representen el sentir d'una bona part de les basses».

Malgrat la decisió del PSM, Munar indicà que «UM continuarà endavant amb totes les seves forces per fer realitat la Plataforma Nacionalista i juntar el màxim d'esforços per aconseguir un diputat a Madrid a les properes eleccions generals. Sé que ara serà molt difícil assolir aquest objectiu, però tots els electors nacionalistes han pogut veure amb els seus ulls que si fracassam no serà pel culpa d'Unió Mallorquina. A més, volem aconseguir més vots que el PSM a les generals. Al final, són els electors els que manen».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris