algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

El CGPJ assumeix la desprotecció de les víctimes de maltractaments

Els advocats, favorables a mantenir el secret professional en els termes vigents

La vocal del Consell General del Poder Judicial, Manuela Carmena, assumí ahir que l'actual sistema penal no protegeix les víctimes del maltractament. «És necessari establir un sistema de protecció per a les víctimes perquè no manquen normes, sinó hàbits, formació, sensibilitat social i coordinació institucional».

Carmena insistí que la jurisdicció penal està orientada a aclarir la responsabilitat de les persones, però no a protegir-ne les víctimes. Manuela Carmena va fer aquestes declaracions en les jornades sobre «El Secret Professional», que han estat organitzades per l'Associació de Juristes de Les Illes Balears.

La jornada d'ahir va estar dedicada al secret professional dels advocats i dels periodistes. La primera Mesa la moderà el president del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Àngel Reigosa, i a més de Carmena, intervingueren l'advocat i professor de la Càtedra de Dret Penal de la UIB, Gabriel Garcias, i el catedràtic de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona, Fermín Morales.

Reigosa defensà el manteniment del secret dels advocats sempre que no es converteixi al professional en un aval d'actuacions il·lícites. Manuela Carmena explicà les diferències d'aquest concepte en l'àrea anglosaxona, que és més permisiva, i en el continent europeu, on s'emmarca dins l'exercici de la defensa.

Gabriel Garcias matisà que els advocats han d'abstenir-se d'assesorar els seus clients per la comissió de delictes, com ara el blanqueig de doblers, però indicà que l'essència del dret a la defensa radica en la privacitat entre els clients i els missers. Fermín Morales emmarcà el secret professional dins del precepte constitucional del dret a la intimitat i establí com a dipositari el client i no el misser. A més, assenyalà que, en cas de conflicte, era més important el Codi Penal («la segona constitució») que les normes deontològiques.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris