nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El sòl industrial baixarà a meitat de preu per combatre l'especulació

El Govern projecta una oferta de solars públics des de 8.000 pessetes el metre quadrat

61880

El Raiguer concentra una forta demanda de sòl industrial.

L'Institut de Desenvolupament Industrial (IDI) oferirà sòl industrial a preus més barats que els actuals davant la forta demanda de terrenys i els alts valors que es registren, sobretot a les promocions privades. Segons Pere Trias (PSM), director gerent de l'IDI, «el nostre objectiu és aconseguir preus que oscil·lin entre les 8.000 i les 12.000 pessetes per metre quadrat i així abaratir els valors que ara s'estan demanant, normalment entre les 25.000 i les 30.000 pessetes per metre quadrat».

L'Administració autonòmica tindrà dues vies per aconseguir sòl industrial. La primera, i més normal, és la tramitació municipal. És a dir, els ajuntaments són els responsables de la planificació i de l'ordenació urbanística, i són ells els que han de decidir si volen crear sòl industrial. En aquest cas, arriben a un acord de compra amb els propietaris dels terrenys i és aquí quan es dirigeixen a l'IDI per demanar finançament. A partir d'aquest moment, les possibilitats són nombroses. La compra dels terrenys, la realització de les obres i la gestió del sòl o polígon industrial poden ser exclusives d'una de les dues administracions, municipal o autonòmica, o compartides. Evidentment, la via municipal suposa que l'IDI queda un poc a l'expectativa de la negociació amb els ajuntaments per promocionar sòl industrial.

La via municipal sol consistir en un acord de compra entre l'ajuntament i els propietaris, però la llei permet actuacions més dràstiques, entre elles l'expropiació. La segona via serà el pla director sectorial de la indústria, derivat de les Directrius d'ordenació territorial (DOT). És aquí on les Administracions autonòmica i insular poden prendre la iniciativa, fins al punt de delimitar les zones d'activitat industrial.

Pere Trias indica que «existeix una demanda de sòl industrial, però no la tenim quantificada, d'igual manera que no tenim inventariat el sòl industrial existent per una manca de planificació anterior. Serà després de quantificar aquests dos aspectes quan comprovarem quina és, realment, la situació de l'activitat industrial de les Illes i la disponibilitat de terrenys».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris