algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

El 56% de les víctimes de maltractaments perdonen l'agressor o retiren la denúncia

Un estudi critica la manca de voluntat d'aplicar les lleis per part dels òrgans judicials

El 56% de les dones víctimes de la violència domèstica desisteixen de les denúncies que han posat, no compareixen al judici o perdonen l'agressor, segons l'estudi «Respuesta penal a la violencia familiar», realitzat per l'associació de dones juristes Themis, per encàrrec del Consell de la Dona de la Comunitat de Madrid.

Aquesta conducta obeeix principalment a la manca de mecanismes judicials de suport i protecció integral a les víctimes, que segons els procediments analitzats són en un 90% dones i en el 10% restant, homes.

En el moment en què es retira la denúncia, se sol arxivar el procediment en el 94% dels casos; amb això es vulnera la legislació, perquè el perdó de la víctima no eximeix de responsabilitat criminal l'agressor. A més, els jutjats introdueixen en ocasions causes que no existeixen en la llei per acordar que s'arxivi la denúncia.

L'advocada M. Duran, presidenta de Themis, assenyalà que des de la sociologia jurídica tots els estudis que engloben més del 10% dels procediments són extrapolables, almenys, a nuclis urbans. Les 16 lletrades que han elaborat el treball han analitzat els casos de violència domèstica de 10 jutjats d'instrucció de Madrid capital, cinc de perifèrics, 10 de penals i de l'Audiència Nacional. En total, s'han tractat 2.430 denúncies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris