muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Briones: «El Marroc realitza un frau de llei al pla de l'ONU per al Sàhara»

L'observador a Timor afirma que l'excolònia aconseguirà la independència

El darrer observador espanyol de l'ONU a Timor i secretari general de l'Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, Felipe Briones, denuncià ahir el paper desenvolupat pel Marroc davant el proper referèndum per l'autodeterminació. «Marroc està realitzant un frau de llei al pla de l'ONU», afirmà.

Briones indicà que les 80.000 impugnacions al cens electoral de persones excloses, que qualificà de «teledirigides», «no ens fan precisament ser molt optimistes amb tot el procés». Així mateix, apuntà que la celebració de la consulta popular es retardaria del juliol del 2000 fins a final d'any.

Actualment, la comissió de l'ONU ha identificat 147.000 habitants que no estan integrats en les tribus conflictives, dels quals s'han admès amb dret a vot 87.000 i s'han produït aquestes 80.000 impugnacions. «Han estat auspiciades des d'instàncies llunyanes als ciutadans afectats i només és una maniobra de dilació per entrebancar el procés», afirmà Briones, qui assenyalà que segons les previsions de la comissió, finalment hi haurà uns 100.000 votants.

El secretari general de l'Associació Internacional de Juristes ressaltà el fet de la nova situació interna de Marroc. «Està avançant com estat democràtic i està arribant a relacions normalitzades amb els països de la zona i també europeus. A més, la nova monarquia ha propiciat una oposició democràtica representada pels partits polítics».

Malgrat això, Briones denuncià el procés de colonització del Sàhara, que ha provocat que per cada votant saharià n'hi hagi quatre del Marroc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris