algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Científics illencs troben el mecanisme defensiu d'un bacteri davant l'antibiòtic

Aquest microorganisme és letal per a persones amb les defenses molt baixes

El món de la ciència sempre ha lluitat per eradicar les malalties, però any rere any els investigadors s'han d'enfrontar amb la capacitat de mutació dels virus i dels bacteris capaços d'immunitzar-se contra els medicaments que hi ha en el mercat. La lluita contra els bacteris mutants i observar quins mecanismes utilitzen per mutar és una de les branques d'investigació que desperta molt d'interès entre els científics, i com no, entre les empreses farmacèutiques.

En aquest context, el Departament de Microbiologia de la UIB i la Unitat d'Investigació de Son Dureta estudia, entre altres línies d'investigació, com interaccionen les cèl·lules bacterianes amb els antibiòtics. Així, els científics de la UIB i de Son Dureta han identificat el mecanisme de defensa d'un bacteri davant un antibiòtic. Es tracta de l'anomenada Klebsiella pnenmoniae, un bacteri que pot ser letal en persones amb defenses baixes. Vicente Benedí, de l'àrea de microbiologia de la UIB i Sebastià Albertí, de la Unitat d'Investigació de Son Dureta, són els investigadors principals del projecte.

Els científics havien observat que el pas de l'antibiòtic al bacteri es transmetia a través d'una proteïna porosa que fabrica el bacteri. La porositat d'aquesta proteïna permetria filtrar el medicament a la cèl·lula bacteriana, la qual quedava destruïda. Però després els científics s'adonaren que un dels bacteris per evitar ser neutralitzada per l'antibiòtic deiaxava de fer proteïnes porososes i evitava així l'entrada del medicament. Aquesta proteïna estudiada pels científics s'anomena porina.

Aquest tipus de mecanisme ja es coneixien en altres bacteris, però fins ara es desconeixia en la citada Klebsiella pnenmoniae i que els científics de les Illes han detectat. Benedí comenta que «hi ha tota una col·lecció de mecanismes coneguts pels quals els bacteris es poden tornar resistents als antibiòtics. Fins i tot sospitam que el bacteri que nosaltres estudiam pogués arribar a fer proteïnes més petites i per tant porus més petits perquè no entràs l'antibiòtic al seu interior».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris