algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Morro: «El PSM tindrà un diputat sense pactar amb ningú»

El secretari general del PSM participà en el «Xat de Diari de Balears»

65038

Mateu Morro va respondre les preguntes dels lectors de Diari de Balears.

J. Morey.

Mateu Morro fou el convidat d'ahir al Xat de Diari de Balears. Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista i batle de Santa Maria, Morro ha protagonitzat part de la vida política mallorquina dels darrers dies després de guanyar, a la comissió executiva del partit, la seva tesi de no presentar una candidatura conjunta amb UM a les properes eleccions generals. Com era d'esperar, aquesta qüestió va estar ben present en el diàleg de Morro amb els internautes, que totalitzà 44 preguntes i respostes. A continuació, transcrivim una selecció de les més interessants.

"Em pot donar alguna raó convincent per tornar a votar el PSM, ara que ja sabem que no trauran cap diputat al Parlament espanyol?
"Amb el vot de les autonòmiques, el PSM obté un diputat al Parlament espanyol. Ara mateix, UM ens llevaria vots.

"És cert que UM no els va donar el seu suport a la Mancomunitat del Pla i tampoc al pla Leader?
"UM preferia el candidat del PSIB i es va abstenir a la Mancomunitat. En el pla Leader tampoc no va donar el seu suport al candidat del PSM.

"Creu que els 6.000 vots d'UM a les passades eleccions generals (1'61% dels sufragis) el converteix en un partit polític amb més possibilitats que, posem per cas, el Partit Humanista?
"Les possibilitats les donen els electors.

"Diuen que vós sou l'home fort-fort del PSM...
"El PSM és un partit fort i no depèn, afortunadament, de cap persona concreta.

"És cert que vós arribàreu a la batlia de Santa Maria amb el vot de dos trànsfugues del PP?
"Amb el vot del PSIB, del CDS i d'un trànsfuga del PP. Posteriorment hem obtingut tres majories absolutes.

"Els fidels del PSM solen tenir una notable aversió a UM i a ERC. Qui la fomenta?
"El PSM és un partit obert que col·labora amb la resta de formacions nacionalistes. La pregunta és: Qui fomenta l'aversió al PSM?

"Trobau que el comunicat de l'Obra Cultural sobre el pacte amb UM reflecteix els desigs de la seva base social, o respon a un interès particular?
"Fa falta una plataforma cívica estable per defensar la reforma de l'Estatut, el concert econòmic, el Règim Fiscal, la identitat nacional d'aquest país, i nosaltres hi serem. Si es tracta d'altres interessos, els fets ho posaran en evidència.

"Us trobaríeu còmode compartint campanya amb el cap de llista d'UM de Santa Maria, exPP i reputat nacionalista espanyol, Gabriel Mesquida?
"A molts pobles, les diferències amb UM són molt fortes. És cert que perdríem vots.

"Pensau que UM és realment el vostre competidor natural?
"Voldria veure la política en positiu. Els nostres competidors són el caciquisme, el centralisme, la destrucció del territori i altres afers que són els que ens ocupen. No em molesta UM, com no en molesta el PSIB o qualsevol altre partit.

"Sempre parlau de nacionalisme, però a quina nacionalitat us referiu?
"El primer nivell és Mallorca. El nostre àmbit polític són les Illes Balears i la nostra llengua és la catalana.

"Per què ha canviat el PSM un senador per un cotxe oficial?
"El PSM va defensar un senador nacionalista en solitari. Havíem de fer impossible un pacte nacionalista i progressista per no tenir un senador?

"Quines diferències hi ha entre UM i CiU per anar coaligats amb uns i els altres no?
"Són prou importants. A les europees, feim una coalició de nacionalistes del Països Catalans. A les generals, la nostra opció és el PSM.

"Per què UM no va ajudar el PSM a aconseguir que Sebastià Serra fos senador i es va estimar més que ho fos el reconegut patriota espanyol Manuel Cámara?
"Aquesta actuació és incomprensible.

"Si la nació del PSM és la balear, quina relació teniu amb CiU? Només la llengua?
"Més que les paraules, ens interessa la realitat d'unes relacions culturals, econòmiques, socials i de projecte de futur.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris