algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Aznar diu que el PNB s'ha ficat «en el fang del nacionalisme estèril»

El president espanyol tancà el Fòrum de Formentor centrat en la política interna

91868

El Fòrum Formentor va cloure ahir amb una sessió sobre els aspectes sociculturals de la Mediterrània.

El president del Govern central, José María Aznar, va carregar ahir a Formentor amb duresa contra els nacionalistes bascs i especialment contra el Partit Nacionalista Basc (PNB). El nou marc polític proposat ahir al Parlament de Vitòria i la negació de la validesa de l'Estatut de Gernika són, segons Aznar, iniciatives «poc solvents i molt desafiants». També va dir que «desconeix» l'oferta econòmica feta a Unió Mallorquina (UM) per tal que pactàs amb el PP després del 13-J. Les propostes dels nacionalistes bascs estan «condemnades al fracàs», segons Aznar. «M'entristeix veure el PNB xipollejant en el fang del nacionalisme estèril», va dir per referir-se al que ell entén com una política de seguidisme de les tesis d'Euskal Herritarrok. En ser demanat per les bones relacions entre el vicepresident del Govern, Francisco Àlvarez-Cascos i el PNB, va respondre que no tenia «cap inconvenient» en aquest sentit i va dir que això entra en el terreny de la «xafarderia».

Aznar va negar que ETA hagi enviat algun missatge al Govern. «No hi ha cap novetat», va dir abans d'exigir «exercici de responsabilitat» als qui difonen notícies d'aquest tipus. El seu diagnòstic de la situació en què es troba el procés de pau és que «hi ha temor, por de fer la pau» que va atribuir a una voluntat de «trencar les regles del joc».

Les crítiques del president també varen abastar els socialistes a qui va acusar igualment de «qüestionar les regles del joc». En relació amb això, va dir sentir-se preocupat per l'estil polític del PSOE pel seu to «amenaçant i inquietant» en qüestions com el Pacte de Toledo o el Consell de Radiotelevisió Espanyola (RTVE). «Amb tot el que he vist en 13 anys de PSOE a RTVE no em prenc seriosament les seves crítiques», va dir Aznar. I va suggerir als periodistes comparar les dades amb les televisions autonòmiques públiques del PSOE i «treure'n conclusions».

Segons el mandatari espanyol, aquesta actitud dels socialistes reflecteix en la seva política externa les regles que segueixen «en política interna». A continuació, ho va il·lustrar amb la crisi de la federació socialista valenciana.

Ni tan sols el PP de Catalunya es va salvar ahir de la crema d'Aznar. «Hi ha moltes coses a millorar, tot i que s'ha aconseguit un resultat digne i sòlid».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris