muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Adéu a la plaça de les Columnes de l'arquitecte Forteza

Cort inicià ahir la demolició dels elements ornamentals de la plaça de Francesc Garcia Orell

75852

Les màquines esbucaren la construcció de l'emblemàtica plaça.

J. TORRES.

Vini, vidi, vinci. Les columnes de la plaça Francesc Garcia Orell ja són història passada. Una gran màquina arribà a les vuit i mitja a l'emblemàtic indret ciutadà, observà el terreny i dues hores després la meitat de la primera columnata de la plaça havia desaparegut del tot, simplement eren runes. La tasca ni tan sols va aixecar una mica de pols. «És una de les característiques d'aquesta màquina esmicoladora», però va ser observada per una gernació de persones "majoritàriament veïns de la contrada" que quedaren impressionats davant del poder de destrucció de l'aparell (no faltà fins i tot qui el va comparar a un gran dinosaure).

Però ningú no s'ha de preocupar. La plaça Francesc Garcia Orell recuperarà la seva fesomia i per descomptat el doble arc de columnes que des del temps de la República l'han caracteritzada. El projecte de restauració i remodelació d'aquesta zona, dirigit per l'arquitecte Federic Climent, preveu la reconstrucció integral dels elements que ornaven la plaça i que li han acabat donant el nom pel qual se la coneix popularment. Segons va explicar ahir l'arquitecte, «no ens hem errat gens. L'esbucament ha servit per confirmar la nostra teoria de la impossibilitat de la restauració integral sense reconstrucció. Els bocins que secciona la màquina mostren perfectament que l'estat del formigó era molt dolent».

Però un dels descobriments més sorprenents de l'equip de Climent és que la plaça de les columnes ha estat fins ara un prodigi d'equilibri. Ni les columnes tenien fonaments al terra ni els anells de formigó estaven ancorats a les columnes.

«Tot ha estat un conjunt de forces d'equilibris molt interessant per l'època en què es va construir el conjunt ornamental de la plaça, però aquest fet ens ha impedit la reconstrucció parcial del conjunt. Ho hem hagut de fer tot de bell nou».

Climent va dir que «de totes maneres és una obra admirable que massa ha fet aguantant més de 62 anys sense haver rebut gaires atencions». El que l'arquitecte va prometre a la ciutadania és que «la plaça estarà el manco de temps possible sense les seves columnes. Ja tenim les noves i ben aviat les podrem instal·lar, però les coses duen el seu temps».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris