muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Científics de la UIB veuen tècnicament possible 'reconstruir' el mamut siberià

Seria necessari, però, que el material genètic mil·lenari no es trobàs deteriorat

Científics de la Universitat de les Illes Balears veuen tècnicament possible «ressuscitar» un mamut, encara que s'haurien de donar unes condicions genètiques «molt favorables» perquè la «creació» d'aquest gegant mamífer fos viable. Com se sap, a la tundra siberiana ha estat localitzat recentment un mamut congelat que visquè fa més de vint mil anys. Ara, científics francesos i nord-americans el traslladaran a un laboratori per intentar clonar-lo.

El professor de genètica de la UIB, José Castro, es mostra optimista. «Tècnicament és possible el procés de recuperació de l'animal si el seu material genètic no es troba alterat o deteriorat. Per recuperar genèticament el mamut, però, serà necessari que el seu DNA i l'estructura cel·lular es mantengui íntegra».

Una altra possibilitat per la recuperació d'aquest animalot és obtenir semen congelat, en cas que sigui mascle, i després inseminar-lo amb una elefanta. En aquest sentit, Castro explica que «el semen es pot conservar congelat durant molts d'anys i això fa possible que es pugui guardar i experimentar al llarg del temps». El que no veu tan clar és inseminar-lo amb una elefanta. «Un mamut no és el mateix que un elefant i no sabem què podria sortir d'aquesta unió». Malgrat que Castro vegi possible recuperar-lo es demana: «Si els científics arriben a tenir èxit amb el seu propòsit, què farem amb un mamut actualment?

Respecte de la ruptura de l'escala evolutiva que suposaria la creacció de mamuts, a Castro li «preocupa més clonar un bacteri que té un poder de reproducció molt més major que fabricar mamuts». Castro comenta que des de fa molts anys l'home ha intentat «reconstruir el DNA antic de les mòmies però, com que estan exposades a temperatura ambient, el DNA es troba molt degradat. Els egipcis eren grans experts a conservar els cossos però, no tenien present la conservació de les cèl·lules, com és lògic».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris