nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Bouteflika planteja un pla Marshall a Aznar en el Fòrum Formentor

«Els mecanismes de la Unió han de reforçar el Procés de Barcelona», diu Aznar

El president del govern espanyol, José María Aznar, y el president de la República Argeliana Democràtica i Popular, Abdellaziz Bouteflika, inauguraren ahir el Fòrum Formentor amb una crida al «diàleg» i a la pau entre els països de les dues riberes de la Mediterrània. Bouteflika va aprofitar la seva conferència inaugural per dir que la situació actual algeriana fa que el Pla Marshall de la Unió Europea (UE) per al seu país «avui ja és possible».

El mandatari magrabí, va aprofitar la presència de personalitats dels diferents països mediterranis que han acudit al fòrum, per explicar el procés de «renovació nacional» en que està immers Algèria.

Desenvolupament dels serveis públic, possibilitats agrícoles, potencial tecnològic i «una especial atenció als drets humans» obrin un «procés d'esperança» a la col·laboració amb la UE. Algèria, segons el seu president, s'allunya un poc del seu cor i opta per la «raó» com a estratègia realista per generar «estabilitat i solidesa» econòmica.

Bouteflika va apel·lar al Procés de Barcelona del 95 com a punt de partida d'aquest esperit de col·laboració entre nord i sud. «Sempre es parla d'un possible Pla Marshall per a Algèria, però sempre es diu amb la boca petita», va dir el president. I a continuació va advertir als que en parlen sense la voluntat de fer-lo endavant: «Se'ns vol narcotitzar?». «Avui ja és possible; és una qüestió de real politik, es tracta de tenir la clarividència necessària per a detectar els problemes i l'audàcia de fer-los front», va dir Bouteflika.

En referència al lema del Fòrum Formentor, «La Mediterrània en la cruïlla d'un nou mil·lenni», el mandatari magrebí, que va ser presentat per Aznar com «una molt sincera esperança de seguretat i de pau», va dir que els reptes de futur passen per «omplir la llacuna que separa el nord del sud per crear un gran boulevard».

El president espanyol va referir-se a la nova «estratègia mediterrània» de la UE: «Ha de realçar la dimensió mediterrània de la seva acció exterior, reforçant els mecanismes interns de la Unió per fer més coherent i eficaç el Procés de Barcelona».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris