nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

La bonança econòmica no aconsegueix superar el problema de l'estacionalitat

Segons l'estudi «El Mercat de Treball Balear 1998», fet per la central sindical CCOO

El mercat laboral de les Balears s'ha caracteritzat al llarg del 1998 per no corregir l'estacionalitat, com ho demostra l'augment de la temporalitat contractual, de la sinistralitat, de l'activitat submergida i la baixada dels salaris directes o diferits, «tot i la bonança econòmica registrada», segons l'estudi de CCOO-Balears, Mercado de Trabajo Balear 1998.

La «degradació de la qualitat de l'ocupació» queda reflectida en què «el creixement de la plusvàlua bruta de la productivitat cresqué un 130%, mentre que la massa salarial tan sols augmentà 59'04%», segons el director de l'informe, José Luis Reina.

L'estacionalitat de la feina no minvà l'any passat, ja que la taxa d'eventualitat se situà en el 32%. Tot i això, Reina indicà que durant els 90 s'ha experimentat un augment de l'ocupació del 28%, però matisà que l'atur estructural afectà 17.700 persones i remarcà «el progressiu empobriment i envelliment de la població aturada». L'atur de llarga durada afectà 1 de cada 100 aturats i generalment correspon «a majors de 45 anys, pares de família, susceptibles d'acabar amb l'exclusió social».

El 1998 no registrà varacions pel que fa a la contractació respecte d'altres anys: «El 70% dels contractes foren d'una durada de sis mesos o menys, el que demostra que els 7.500 milions destinats a l'estabilitat de l'ocupació a les Balears «pràcticament no han reduït la temporalitat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris