muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Rosselló Bordoy: «Mallorca va produir i exportar ceràmica islàmica a Itàlia»

Una delegació mallorquina ha presentat dos estudis en un congrés realitzat a Salònica

El director del Museu de Mallorca, Guillem Rosselló Bordoy, i l'arqueòloga Magdalena Riera, varen participar la setmana passada en el Congrés Internacional de Ceràmica Antiga organitzat a Salònica, Grècia. La delegació mallorquina, que representava el Museu de Mallorca, va presentar als congressistes dues comunicacions basades en la relació de Balears amb els bizantins, un període del qual es coneix poc, i la connexió de Dènia i les Balears en l'època islàmica respecte a la producció de ceràmica.

La segona comunicació es va fer conjuntament amb el Museu Arqueològic de Dènia. Es tracta de les produccions de ceràmica que es varen fer a la primera meitat del segle XI quan les Balears i la resta d'illes orientals de l'Al-Andalus i Dènia varen estar sota el poder polític de l'Islam, concretament de 1018 al 1058.

Rosselló Bordoy explica que a les Balears, durant aquest període, es va fabricar ceràmica islàmica pròpia i diferenciada de la resta mitjançant una sèrie de forns o tallers que actualment podrien estar enterrats en el centre històric de Palma. El director del museu té l'esperança que algun dia algun d'aquest forns es trobin durant unes obres. L'expert comenta que les peces de ceràmica s'han trobat «en diferents llocs de Mallorca, amb defectes de cuites i hem pogut demostrar que es varen poder fabricar a Mallorca». El forn o forns de ceràmica podrien haver estat situats en un perímetre que abraci el carrer de Portella, Santa Clara i els voltants. «Ha estat una investigació positiva perquè per primera vegada un territori tan heterogeni com pugui ser Dènia i les Illes Balears ja té un estudi de conjunt», explica.

Els investigadors recalquen que la ceràmica islàmica creada a Mallorca «estava especialitzada quant a formes i decoració (pintura), ja que eren diametralment oposades a la ceràmica de Dènia. Això és la primera conclusió provisional que n'hem tret», comenta Rosselló.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris