algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Sa Marineta serà sobreexplotada per evitar restriccions d'aigua a Palma

El pou, que està sota mínims, representa l'única solució per a l'abastiment

94450

Les extraccions a sa Marineta han provocat durant anys les protestes dels pagesos i dels veïns de la zona.

Sa Marineta serà sobreexplotada durant tota la setmana que ve per evitar les restriccions d'aigua a Palma i a Calvià que causaria el tancament provisional de la dessaladora.

Les extraccions d'aquest aqüífer de Llubí i Muro sempre s'han aturat en arribar als 50 metres de fondària en el nivell. Aquest és precisament el nivell actual, per la qual cosa, en condicions normals, les extraccions per al subministrament a Palma i Calvià haurien d'estar aturades per aconseguir la recuperació de l'aqüífer.

La dessaladora paralitzarà la seva activitat a partir de dilluns per procedir a una revisió tècnica i executar un pla de reparacions, bàsicament aplicar una nova capa de resina a les canonades de fibra de vidre i així evitar-ne la corrosió. Quan la resina ja estigui aplicada, s'ha d'esperar que s'assequi i curi.

«Tant els tècnics de l'Institut Balear de l'Aigua i de l'Energia (Ibaen) com els de l'empresa explotadora de la dessaladora, Degremont, consideraren que era necessari fer una aturada en la seva activitat. Avisàrem Emaya i Calvià 2000, empreses municipals de proveïment d'aigua, amb una antelació de 15 dies amb la idea d'aturar l'11 d'octubre. Finalment, serà el dia 25 perquè, a petició d'Emaya, hem esperat que plogués. Ha plogut, però no en una quantitat suficient. L'únic consol és que, amb l'aigua caiguda, els qui tenien previst regar no ho faran i això sempre representa un important estalvi», explica Rodríguez Perea.

A més d'Emaya i Calvià 2000, la Direcció General de Recursos Hídrics, que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, ha avisat els dos municipis més afectats per les extraccions de sa Marineta, Llubí i Muro. El compromís de la direcció general és no passar d'una rebaixa de 20 centímetres en el nivell de l'aqüífer mentre durin les extraccions, que seran d'uns 15.000 metres cúbics diaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris