algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

L'entrada massiva d'orada estrangera posa en perill la producció illenca

La piscifactoria Es Murterar opta per etiquetar el peix que produeix

Ara més que mai les peixateries illenques reben orades procedents de l'estranger, de Grècia i Turquia fonamentalment. Aquest fet està posant en perill la producció de la piscifactoria de Gesa, on anualment es despatxen unes 200 tones d'orades i un milió d'alevins. «A Turquia han saturat el mercat d'orades i, per això, envien tot l'excedent cap aquí. Però, quan arriba el peix aquí han passat vuit o deu dies perquè primer descarreguen a Madrid i després o fan a Barcelona, o bé a diferents indrets de la Península», explica el responsable de la piscifactoria Es Murterar que es troba en mans de Gesa Diversificació S.A., Juan Luis Pourtau. Davant aquesta situació, a la piscifactoria no li ha quedat més remei que actuar.

Gesa Diversificació S.A. ha optat per etiquetar les orades que produeix a Es Murterar, perquè així la gent pugui escollir un producte de millor qualitat. «Moltes de les orades procedents d'aquests països estrangers entren aquí en molt mal estat, no tenen ni la mateixa qualitat, ni tampoc la mateixa frescor i el pitjor de tot és que a Mallorca no hi ha una cultura del peix, per un que el sap distingir n'hi ha 300 que no», afegeix Pourtau. Davant aquesta situació, a Gesa Diversificació S.A. no li ha quedat més remei que etiquetar el seu producte com si d'una denominació d'origen es tractàs i llançar una campanya publicitària arreu de Mallorca, regalant un saquet de sal a tothom que compri orada d'Es Murterar.

Pourtau explica que diàriament només treuen al mercat el peix que surt. Així sempre venen orades fresques. Les orades que Gesa Diversificació treu al mercat han estat dos dies sense menjar, així eviten la descomposició dels aliments i la conseqüent reproducció bacteriana dins el cos del peix. A més, segons explica Pourtau, alhora de sacrificar el peix el que fan es omplir un dipòsit fins a la meitat d'aigua que es troba a una temperatura de dos a tres graus.

Amb una bomba treuen les orades dels tancs, on el líquid es troba a una temperatura que oscil·la entre els 23 i 24 graus, i després dipositen el peix dins el dipòsit d'aigua freda. «Així es moren sense lluitar, no pateixen i no es produeix tensió muscular», explica Pourtau. Després, el peix roman dins el bidó el temps que la temperatura corporal li baixa fins els dos o tres graus. La frescor la mantenen cobrint l'orada de gel, això ho fan un cop etiquetat el peix peça per peça i col·locat dins capces.

Els alevins cap a Sant Joan de Déu  

La producció d'alevins que actualment es fa a la piscifactoria d'Es Murterar es traslladarà a final d'any a Sant Joan de Déu. Ara, a Es Murterar, disposen d'una instal·lació on hi ha tancs de reproducció, en què hi ha femelles que hi fan la posta natural, i altres que habiten en condicions domesticades per allargar la posta de desembre fins a abril o maig. També hi produeixen el fitoplàncton i el plàncton que després subministren a les larves. Quan les larves ja tenen entre 60 i 90 dies es consideren alevins són classificades i traslladades als diferents tancs que hi ha a l'exterior de les instal·lacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris