muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

El CIM crida el Govern per pagar les 76 urbanitzacions prohibides

Considera que el retard provocat per les DOT de Matas obliga l'Executiu a pagar

85066

La urbanització del Pujol de Santanyí finalment no es construirà en haver quedat inclosa en la moratòria.

Una vegada aprovada definitivament la moratòria del Consell Insular de Mallorca (CIM), que anul·la 76 urbanitzacions que haurien suposat 100.000 places turístiques o residencials a 2.143 hectàrees repartides entre 16 municipis de l'Illa, arriba l'hora d'afrontar les indemnitzacions als promotors afectats.

Els precedents judicials i la jurisprudència ja han deixat ben clar que, en cas de suspensió d'una iniciativa urbanística, no hi ha lloc per a indemnitzacions per les expectatives de negoci, sinó únicament per les despeses ocasionades fins el moment de l'anul·lació definitiva: projectes, tramitacions i obres ja realitzades, bàsicament. En el cas de la moratòria, a partir d'ara caldrà avaluar les indemnitzacions a les quals tindran dret els promotors que han vist anul·lats els seus projectes, en el cas que les reclamin. La moratòria és una mesura presa pel CIM, però aquest diari ha pogut saber que la institució insular no assumirà en exclusiva el pagament de compensacions econòmiques per aquest motiu, sinó que remetrà al Govern de les Illes Balears almenys una part de les indemnitzacions.

En aquest sentit, fonts del CIM indicaren que «el Govern és en bona part responsable de les despeses ocasionades als promotors pel retard de la moratòria. El CIM no ha pogut tancar-la abans, ja que, amb motiu de l'aprovació de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT) per part de l'anterior Govern del PP, presidit per Jaume Matas, les competències de la institució insular per procedir a reclassificacions urbanístiques foren suspeses temporalment».

Aquesta suspensió temporal durà uns sis mesos aproximadament, des de l'octubre de l'any passat, quan fou aprovada la moratòria del Govern del PP prèvia a les DOT, fins el mes d'abril d'enguany, quan les DOT foren publicades i entraren en vigor. Durant aquest temps, la vigència de la moratòria del CIM quedà anul·lada i fou a partir del mes d'abril quan la institució insular començà a disposar de sis mesos per aprovar-la definitivament, termini que acaba passat demà, dimarts. Així doncs, el CIM s'ha vist obligat a aprofitar al màxim el temps per fer efectiva la moratòria, a causa, en bona part, de la redacció de les normes subsidiàries substitutòries que regeixen a partir d'ara els terrenys afectats, reclassificats com a sòl rústic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris