nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Un foc provocat crema 700 hectàrees de pinar i càrritx a Artà i Capdepera

Al tancament d'aquesta edició l'espectacular incendi continuava fora de control

90658

Així quedà ahir dematí aquesta extensió verge i de gran valor ecològic, situada entre Artà i Capdepera.

MARGALIDA FUSTER.

Un incendi presumptament intencionat que es declarà despús-ahir a la nit a la zona de cala Torta, a Artà, havia calcinat, al tancament d'aquesta edició, una xifra propera a les 700 hectàrees de pinar i carritxeres, i ja havia arribat fins a Cala Mesquida, a la localitat de Capdepera.

Segons informaren fonts de l'Ibanat (Institut Balear de la Naturalesa), el sinistre tenia un únic front, ja que les flames avançaven amb gran rapidesa per tot el perímetre afectat. A més, el fet que bufàs, durant tot el dia d'ahir, un vent de nord-est amb força quatre a la zona, només contribuí a revifar el foc.

El sinistre continuà durant tota aquesta passada nit fora de control, ja que només hi podien intervenir els efectius de terra, atès que la manca de visibilitat nocturna obligà tots els mitjans aeris desplaçats al lloc a retirar-se'n i, per tant, l'efectivitat de tots els esforços duits a terme es veié molt minvada.

Tot i que només han estat calcinades devers 25 hectàrees de pinar, i la resta eren matolls i carritxeres, els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient coincidiren a assenyalar que aquest ha estat el sinistre forestal més important dels darrers anys i, fins i tot, arribaren a qualificar-lo de «tragèdia».

Prop de 200 persones efectuaren treballs d'extinció a les zones afectades, comptant-hi els 75 voluntaris, 40 soldats enviats des de la Base General Asensio, cinc brigades de l'Ibanat, una gran quantitat d'agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Local d'ambdues localitats. Tres parcs dels bombers del Consell Insular de Mallorca i dues dotacions de la central de Palma atacaren les flames per terra.

Els mitjans aeris que acudiren al lloc varen ser dos avions de tipus Air-Tractor, 3 Canadair vinguts des de Madrid i un helicòpter. Aquests hagueren de treballar de valent, ja que l'extensió que cremava era tan grossa que desbordava els efectius terrestres.

La pràctica totalitat dels agents forestals disponibles a l'illa i una gran quantitat de funcionaris municipals col·laboraven en tot el que podien, mentre que la gran majoria dels agents de la Benemèrita que hi acudiren s'encarregaren de protegir la població. Diverses cases varen haver de ser desallotjades, ja que es trobaven molt properes als focus del sinistre.

Fonts properes a la investigació confirmaren ahir que tret que hi hagi troballes reveladores en el darrer moment, l'incendi va ser intencionat. Els tècnics fonamenten aquesta apreciació en el fet que en aquesta època és estrany que un foc natural comenci a les deu de la nit, hora que, a més, impossibilita iniciar les tasques d'extinció, i que la distribució del focus inicial era la més propícia perquè s'estengués amb rapidesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris