algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L'ocupació en el sector serveis balear, la més alta registrada a la UE el 1998

Amb un 76'1% de treballadors en el ram, les Illes mostren el seu tarannà europeu

L'especialització de les Balears en el sector serveis té una connexió directa amb l'evolució dels mercats de la Unió Europea, sobretot en el dels Regne Unit i Alemanya, la qual cosa ha provocat que «el ritme econòmic illenc sigui més europeïtzant» en comparació amb la resta de les comunitats autònomes industrials que «se situen en el marc de l'economia globalitzada, fruit del seu tarannà d'exportadors consumats, com és el cas de Catalunya o el País Basc», segons el director del departament d'Economia de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (Caeb), Vicenç Tur.

Aquest lideratge de les Illes en el sector servei-ram turístic queda reflectit amb les dades d'ocupació en el sector serveis de la UE. El sector terciari illenc absorveix el 76'1% del seu mercat laboral, és a dir, un 10'4% més que en el conjunt de l'Europa dels quinze i un 14'4% més que a l'Estat espanyol, segons les dades facilitades per Eurosatat i Caeb. El major percentatge d'ocupats treballant en el sector terciari «és una tendència que s'està produint en les economies desenvolupades, ja que la seva aportació en el PIB nacional cada cop augmenta més», encara que la industria i el moviment de capital fonamenten l'estabilitat dels estats.

Aquesta tònica queda palesa en els següents països que pertanyen a la zona euro. El pes del sector serveis a Luxemburg és versemblant al balear, un 75'5% (+0'6 per cent). A continuació se situa Holanda, amb un 73'8% (+2'3 per cent); i el Regne Unit, amb un 71'6% (+4'5 per cent). Per sota de la mitjana europea i de la màxima balear es col·loca Portugal, amb un 50'2% (+25'9 per cent); Grècia, amb un 59'2% (+16'9 per cent); i Irlanda, amb un 60'5% (+15'6 per cent). Les xifres recollides per l'Eurostat demostren com els països més desenvolupats industrialment i financera registren altes quotes de treballadors en el sector terciari, mentre que competidors turístics de les Illes a la Mediterrània no posseeixen una extensa plantilla en aquest ram.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris