nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Interior accepta la proposta del CIM de crear un consorci balear de bombers

El Consell no pot finançar un major servei i estava disposat a tornar-ho als municipis

La Conselleria de Funció Pública i Interior està d'acord, inicialment, amb la proposta del Consell Insular de Mallorca referida a la creació d'un consorci de bombers que centralitzi i unifiqui la gestió del servei. La idea, encara que antiga (el Govern del PP la rebutjà fa anys), ha estat recentment recuperada pel vicepresident del Consell Insular de Mallorca (CIM), Antoni Pascual (UM). Aquest ha manifestat reiteradament que el CIM no té recursos suficients per mantenir en condicions el seu servei de bombers, que es finança a través de la mateixa institució insular i dels ajuntaments. En principi, aquest finançament s'havia de repartir a un 50 per cent, però Pascual indica que «actualment, el CIM ja està aportant el 60 per cent i no podem anar més enllà».

Davant aquesta situació, i amb l'evidència de la mancança de recursos humans i materials per atendre sinistres simultanis, Antoni Pascual ha proposat la creació del consorci, sense reclamar que aquest ens sigui gestionat pel CIM. Si la Conselleria de Funció Pública i Interior accepta finalment la creació d'un consorci balear, evidentment la gestió correspondria al Govern.

D'alguna manera, el CIM ha amenaçat de tornar la competència dels bombers als municipis si no s'arriba a la figura del consorci que unifiqui i centralitzi la gestió, els criteris i les actuacions del servei de prevenció i extinció d'incendis, tot això per assolir una major eficàcia. Pascual i la mateixa Maria Antònia Munar advertiren que si no s'arregla l'actual desajust financer, el CIM tornaria els bombers als municipis, que són els que realment tenen les competències en aquesta matèria, segons la llei. A més, els que tenen una població superior als 20.000 habitants han de comptar amb parc de bombers propi. A Mallorca, el servei de bombers el realitzen l'Ibanat (que depèn de la Conselleria de Medi Ambient), els bombers de Mallorca (adscrits al Consell Insular) i els bombers de Palma.

En una passada compareixença parlamentària, la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, no descartà la idea del consorci, però deixà palès que vol reservar els serveis forestals per al seu departament. En tot cas, el consorci únic encara s'ha de concretar i negociar entre les diferents Administracions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris