algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

Timanfaya, un exemple a seguir a les Balears?

El Cabildo de Lanzarote ingressà l'any passat 1.658 milions per «l'ecotaxa» aplicada en el parc nacional

Mentre a les Balears es discuteix eternament sobre la creació de parcs naturals o sobre l'aplicació de l'ecotaxa turística, sembla que a les Canàries ho tenen molt més clar i, principalment, no tenen tanta por.

Un exemple és prou significatiu. El parc nacional de Timanfaya, a l'illa de Lanzarote, cobra mil pessetes d'entrada. El parc és gestionat pel Ministeri de Medi Ambient, però la recaptació és ingressada pel Cabildo Insular de Lanzarote, l'equivalent als nostres consells insulars. Tenint present que Timanfaya rebé, l'any passat, 1.658.309 visitants, els ingressos foren, només per les entrades, de 1.658 milions de pessetes, doblers que es destinen a diverses actuacions i inversions.

Així, les Balears discuteixen des de fa mesos la conveniència de fer pagar 1.000 o 1.500 pessetes als turistes per finançar actuacions ambientals i infraestructures turístiques. Quan la iniciativa fou plantejada, el sector (hotelers i turoperadors) botà immediatament amb l'amenaça, fantasma o no, d'una fuita massiva de visitants a altres destinacions. La reacció del Govern, igualment immediata, fou returar l'impuls inicial i fer anques enrere.

L'ecotaxa turística, que així es diu l'invent encara no concretat, fou fins i tot exposada a les Canàries pel nostre conseller d'Hisenda, Joan Mesquida. El responsable de les nostres finances autonòmiques no acabà de convèncer els dirigents polítics de l'altre arxipèlag. És clar, com els ha de convèncer si els visitants de Timanfaya no dubten a pagar mil pessetes per visitar el parc nacional? I si no dubten a pagar aquest preu és perquè, anteriorment, el Cabildo Insular de Lanzarote no dubtà a imposar-ho. Mil pessetes per entrar en un parc nacional i aquí tothom és ronsejaire per cobrar 1.000 o 1.500 pessetes per disposar dels nostres recursos naturals i de les nostres infraestructures.

Timanfaya fou declarat parc nacional l'any 1974 (fa 25 anys). Se situa entre els municipis de Yaiza i Tinajo i abraça una superfície de 5.107 hectàrees quilòmetres quadrats. El seu perímetre és d'uns 15 quilòmetres i la seva altària màxima és de 540 metres. El seu principal interès l'ofereixen la gran diversitat d'estructures i formes geològiques i els materials volcànics. Tots ells foren produïts durant els fenòmens eruptius de 1730-36 i 1824.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris