muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els espais protegits generen activitat econòmica i creixement demogràfic

Un estudi d'àmbit estatal constata que la preservació atura el despoblament

La protecció d'espais naturals mitjançant diverses fórmules genera activitat econòmica i afavoreix el creixement de la població, segons un estudi realitzat per «Ecologistas en acción», grup conservacionista d'àmbit estatal.

L'autoria del treball podria posar en dubte la interpretació dels diferents processos ocorreguts a les zones que s'han vist afectades per una declaració de protecció, però la realitat és que el grup esmentat mostra l'evolució de dades estadístiques elaborades per la pròpia Administració i que no deixen gaire marge a l'anàlisi lliure.

En total, l'estudi observa el comportament socioeconòmic i demogràfic de 13 municipis inclosos a 8 espais naturals protegits i 1 reserva de caça, tots aquests de la Península. La gran majoria de zones analitzades gaudeix d'una protecció relativament recent.

La primera dada cridanera es refereix a l'evolució de la població. En tots els casos menys un, la protecció ha representat un significatiu augment de la població a zones que estaven destinades al despoblament. L'únic exemple de reducció en el nombre d'habitants és el del municipi de Torla, en el Parc Nacional d'Ordesa y Monte Perdido (Osca), però, en tot cas, la pèrdua (un 5'2 per cent entre 1991 i 1996) és inferior a la de la resta del medi rural de la província (10'4 per cent durant el mateix període).

Els altres municipis han experimentat notables augments de població, alguns d'aquests espectaculars, com els municipis d'Alquezar i Bierge, en el Parc de la Sierra y Cañones de Guara (també a Osca). Del despoblament patit entre 1970 i 1975 (pèrdua d'un 26'2 per cent dels habitants) han passat a un creixement demogràfic del 14'3 per cent entre 1991 i 1996, just després de ser declarats espai natural protegit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris