muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

L'any 2000 serà el més crític de la història de Mallorca en gestió de residus

Pel tancament de l'abocador de Calvià i la manca de plantes de tractament

L'any 2000 serà el més crític de la història pel que fa al tractament de residus urbans a Mallorca. El tancament de l'abocador de ses Barraques, en el municipi de Calvià, durant la propera primavera, i l'estat inicial del pla director sectorial dels residus sòlids urbans, sense cap planta de tractament construïda amb l'excepció de la incineradora, faran que l'Illa es trobi aleshores amb grans dificultats per absorbir tot el volum de deixalles generades en un any en què es preveuen ocupacions turístiques semblants a les d'enguany.

El símil podria ser els dies de febre que ha de passar un pacient per superar una malaltia. Així ho manifestà ahir el director general de Residus i Energies Renovables, Nicolau Barceló, durant la presentació de l'esborrany del pla director de residus sòlids urbans de Mallorca, que serà aprovat inicialment durant el present mes d'octubre.

Actualment, es produeixen a Mallorca 455.000 tones de residus, de les quals 300.000 s'incineren, 137.000 són dipositades a abocadors i 18.000 són recollides selectivament. A partir d'intenses reunions i contactes a nivell tècnic i polític entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca (CIM) durant el passat mes de setembre, ambdues institucions han arribat a un acord inicial per engegar el pla director.

La finalitat del pla és definir un model de gestió ambientalment avançat amb uns objectius superiors als exigibles a la normativa vigent. La prevenció de la generació de residus és la màxima prioritat. Concretament, es marca la meta de no superar les 470.000 tones anuals (pràcticament, un creixement zero). Altres objectius específics són adaptar el pla en vigor al nou marc lesgislatiu i a la situació real de 1999; establir mesures concretes de reducció de residus i de foment del reciclatge; definir el nou model de recollida selectiva; i ordenar el sector dels residus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris