nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

Alarmant estat de les torres costaneres

La majoria estan en estat ruïnós i necessiten una intervenció de restauració urgent

Les antigues torres costaneres de senyals o de defensa de la costa d'Escorca representen un patrimoni històric i artístic de gran valor que és a punt de desaparèixer si no s'actua urgentment. Aquesta és una de les conclusions a la qual ha arribat l'investigador solleric Antoni Reynés, coautor juntament amb Gabriel Ordines d'un interessant llibre sobre les construccions defensives del terme. Mentre que altres torres defensives de la costa de Tramuntana, de la qual la torre Picada de Sóller n'és un bon exemple, han estat conservades i fins i tot restaurades pels seus propietaris, les d'Escorca, situades en llocs molt escarpats de la costa i la titularitat de les quals no és del tot clara, s'han anat degradant progressivament.

Curiosament la primera d'aquestes torres, la de na Seca, que domina una impressionant vista de la costa des dels 515 metres d'altura on se situa, marca la frontera entre els termes de Fornalutx i d'Escorca. Aquesta torre ha estat sempre associada i mantinguda pel municipi de Fornalutx, poble d'on procedien els seus torrers. Tot i això, els autors de l'esmentat estudi la consideren entre les d'Escorca ja que servia per vigilar la badia de sa Costera.

Precisament aquests dies el regidor de Medi Ambient de Fornalutx, Onofre Bisbal, denuncià el greu estat en què es troba la construcció, de la qual, fins i tot, han desaparegut pedres. Seguint la costa més cap al nord es troba la torre des Forat, construïda a 105 metres d'altura sobre la mar, des d'on domina l'entrada del port de Tuent. A l'altra banda de Tuent hi ha la de la mola de Tuent, que és l'única de les costaneres del terme d'Escorca que és de propietat clarament municipal i ha estat darrerament restaurada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris