muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

L'ecotaxa no podrà distorsionar el bon funcionament del sector turístic illenc

El nou impost, limitat per nombrosos entrebancs legals que el Govern haurà de superar

75188

El president del Govern, Francesc Antich, defensa l'ecotaxa.

Els tècnics de la Conselleria d'Hisenda estan estudiant la fórmula per implantar el cànon ecoturístic, que s'haurà d'adequar a un complicat marc legal i, a més, s'haurà de descartar que la seva aplicació es tradueixi en distorsions importants sobre l'activitat econòmica illenca, especialment al sector turístic. A l'anàlisi realitzada per la Conselleria es valoren els efectes que pot tenir sobre els diferents agents econòmics i socials. L'objectiu és evitar que un cànon que afecta directament els turistes pugui tenir efectes importants en l'activitat econòmica o en la redistribució de la riquesa, supòsit en el qual s'emparen les crítiques empresarials sobre una possible pèrdua de competència de Balears en relació amb altres destins turístics.

Quant al marc legal, aquest impost no serà confiscatori, és a dir, no podrà obligar a la venda de patrimoni pel seu pagament, segons estableixen els articles 31 i 33 de la Constitució, que a més fixa el respecte als principis d'igualtat, progressivitat i generalitat. La Conselleria d'Hisenda i Pressuposts considera fonamental una millora de la xarxa informàtica per procesar tota la informació adient per a aquesta nova fórmula impositiva que recaurà sobre els no-residents.

Els objectius de l'anàlisi prèvia a l'establiment de qualsevol impost inclouen la revisió de les figures tributàries existents i l'impacte, l'estudi de l'ús que es farà de la capacitat normativa sobre els tributs cedits (com ara renda, successions o taxa de joc) i també la decisió de la fórmula jurídica adient per a l'establiment d'aquest cànon de nova creació. La definició dels sistemes de gestió del tribut ecoturístic és una altra peça clau per tal que la recaptació sigui més eficaç en rendibilitzar la seva inversió amb una finalitat mediambiental, que és l'objectiu de l'impost.

A més dels principis constitucionals, la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca) limita la imposició de nous tributs sobre fets imponibles ja gravats per l'Estat. Els governs autonòmics estan legitimats constitucionalment per establir imposts la recaptació dels quals es destini al compliment dels seus fins, però aquesta potestat tributària està condicionada per la competència exclusiva de l'Estat en matèria d'hisenda general.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris