nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Científics illencs recomanen menjar llegum per evitar les pedres de ronyó

Un estudi de la UIB prova que l'àcid fitínic és necessari en la dieta

L'anomenat àcid fitínic ha estat considerat per molt de temps com una substància inútil, si no nociva, per al cos humà: present a les clovelles de llegums i altres llavors, se'n considerava recomanable l'eliminació fins que diversos grups d'estudis "de la UIB, entre d'altres" han confirmat que es tracta d'una substància coadjuvant i imprescindible en l'eliminació de sòlids calcaris en els teixits vius.

Ara, l'equip de recerca en litiasi renal de la UIB, dirigit pel doctor Fèlix Grases, ha demostrat que la ingesta de l'àcid fitínic és necessari per al cos humà, ja que aquest no és capaç de sintetitzar aquest producte, que té moltes possibilitats de ser qualificat com a vitamina antioxidant: en aquest sentit, Grases recorda que s'han trobat llavors amb milers d'anys d'antiguitat que encara poden germinar. Grases i la toxicòloga Antònia Costa Bauzà publicaran el resultat dels seus estudis en el pròxim número de la revista British Journal of Urology. L'experiment principal consistí a alimentar dos grups de rates amb la mateixa dieta; a un dels grups, emperò, se li llevaren els fitínics. Al cap de deu dies, les rates d'aquest grup mostraven els teixits "no només els renals" amb una forta calcificació.

La importància d'aquest descobriment és notable, atès que demostra la necessitat de consumir fitínics en la dieta per prevenir la litiasi; però no només aquest mal. Grases aventura com a hipòtesi que altres malalties "des de determinats tipus d'artrosi a l'osteoporosi" poden estar vinculades a la mancança de fitínic, i recordà que és demostrada la seva vinculació en la prevenció del càncer de còlon. (Acceptant que la fibra vegetal preveu aquest càncer, se n'estudià la incidència en dues poblacions, una danesa, consumidora de fruites, i una finlandesa, consumidora de llavors: en la segona, la incidència era mínima). Segons Grases, l'àcid fitínic també podria ser relacionat amb la prevenció d'ateromes (trencament d'artèries) i altres patologies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris