algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

100 anys després, Recursos Hídrics farà el que demanava Rullan i Mir

La conducció del torrent des Jaiot evitarà les inundacions a l'horta de Baix

El recent anunci de la Direcció General de Recursos Hídrics que, com ja va publicar Diari de Balears, invertirà la quantitat de 160 milions de pessetes per a diverses actuacions als torrents de Sóller, entre les quals destaca una reconducció del torrentó des Jaiot en el punt del seu entroncament amb el torrent Major. Això suposa un gran avanç per evitar inundacions en una zona de Sóller que n'ha estat tradicionalment afectada: la part baixa de l'Horta i el començament del camp de sa Mar.

Curiosament, ja fa més de 100 anys que l'estudiós solleric Rullan i Mir reclamava una actuació exactament igual que la que ara farà el Govern, en aquest torrent i en quasi tots els altres de la Vall. En la seva obra sobre les greus inundacions que l'any 1885 afectaren Sóller i Fornalutx, Rullan i Mir s'exclamava de com era possible que els torrents de Sóller, desafiant les més elementals lleis hidrogràfiques, desembocassin al torrent Major en línia perpendicular en lloc de fer-ho de forma convergent.

Aquesta serà precisament l'obra que ara faran els responsables dels torrents en la confluència del torrent des Jaiot amb el Major, pocs metres abans de la Roca Roja. Una actuació «simple» però que, avui com abans, té un elevat cost i que no fa més que donar la raó a un home que fa més d'un segle ja es preocupava per aquests temes.

Una altra qüestió que preocupava l'historiador solleric, i que avui encara no està resolta, és la neteja de la vegetació morta, els enderrocs, els fems i els arbres que hi ha dins els torrents i que poden ocasionar perilloses obstruccions als ponts i originar inundacions. Tot i l'actuació d'urgència que aquests dies ha duit a terme el regidor de Medi Ambient, Onofre Bisbal, consistent a tallar alguns arbres del llit del torrent, el problema persisteix.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris