nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

L'oratori gòtic de Sant Feliu, a punt de presentar la seva «renovada» cara

Els operaris enllesteixen el projecte de reforma del temple, que fou aprovat a principi de la dècada dels 90

L'oratori de Sant Feliu està gairebé a punt de lluir una nova imatge després d'una rentada de cara. La reforma que s'està fent en el temple ha canviat de manera notòria un espai que havia patit un procés greu de degradació. El projecte de restauració del temple es va aprovar l'any 1990, tot i que les tècniques que s'han emprat en la seva restauració féu que el 1998 el CIM paralitzàs les obres perquè eren agressives amb la pedra mare.

L'oratori de Sant Feliu és un monument significatiu de l'arquitectura de Mallorca que està catalogat amb la figura d'A1. El seu origen es remunta al segle XIII, quan el rei va concedir a l'abat de Sant Feliu de Guíxols un palau, conegut actualment com Can Quint, i uns terrenys on va fer edificar l'oratori, segons s'explica al llibre La casa i el tiempo d'Aina Pascual.

Es tracta d'una edificació gòtica, de nau única amb tres trams coberts per una falsa volta de creueria on apareix l'escut de Burgues. A la façana principal cal destacar la decoració de la portada de tipus gòtica, mentre que la de la porta lateral és més senzilla.

Tot i que l'oratori és originalment gòtic, posteriorment se li va afegir un portal renaixentista, el que dóna al carrer de Sant Gaiet i una falsa volta de creuer que dividia la nau central en tres espais.

ARCA ha estat l'entitat que més ha criticat la reforma de l'oratori i com aquesta s'ha duit a terme. Segons fonts de l'associació, durant aquests darrers cent anys l'oratori ha restat abandonat «no sabem ben bé si a causa dels nous canvis socioeconòmics o per la crisi de fe religiosa que ha sofert la cultura occidental. De tota manera, aquest abandó ha perjudicat molt seriosament l'edificació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris