algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

El cost dels llibres encapçala la despesa de la tornada a les aules

Els centres privats de Palma són tres vegades més cars que els col·legis públics

Ja falta menys per tornar a les aules. Milers de nins i nines començaran les clases a mitjans del proper mes de setembre. Com cada any la compra de material escolar i la formalització de la matrícula són el punt i seguit de les vacances d'estiu per als pares. Molts es queixen del preu de l'educació dels seus infants (els llibres de text valen un 1'7 per cent més que l'any passat) i, com sempre, s'obre la polèmica sobre els preus de la famosa «tornada al cole».

Enguany, el preu del paquet de llibres de text s'ha situat entorn a les 25.000 o les 30.000 pessetes. El cost varia segons es tracti d'un col·legi o d'un altre, d'una editorial o una altra i de l'edat dels infants (quant més majors, més llibres tenen i més valen).

Sobre el material escolar, les habituals rebaixes i ofertes dels grans magatzems fan més assequible l'adquisició de carpetes, quaderns o bolígrafs. «Això està molt bé, el que passa és que el tema dels llibres ha arribat a un punt escandalós. De cada any valen més i els preus han arribat als núvols», assenyala una mare indignada, tot just després de comprar els texts per al seu fill. Una altra, més tranquila, accepta amb estoïcisme la pujada dels preus. «Si ha de servir per educar-los», comenta.

Uns altres fronts per on s'escapen els diners en aquesta tornada a les aules són les matrícules, el menjador o la vestimenta.
Referent a les matrícules, únicament en cas d'anar a col·legi privat s'ha de pagar. Per llei, els públics i els privats a nivell obligatori, anomenats també concertats, no han d'abonar el seu import. Segons la Conselleria d'Educació «al col·legi públic no s'ha de pagar matrícula, i en els concertats tampoc, com a molt els pares es fan de l'associació de pares d'alumnes, pagant-hi unes 4.000 pessetes».

El cost mitjà dels col·legis privats de Palma és d'unes 25.000 pessetes.
El vestuari també necessita de l'esforç econòmic dels progenitors. Com en el cas de les matrícules, únicament algunes escoles privades tenen els alumnes uniformats. La despesa és d'unes 19.000 pessetes per nin, incloent-hi sabates, i de 24.000 si són nines. Segons alguns comerciants, «aquesta xifra puja si el vestuari esportiu també és uniformat».

Destaca la comparativa amb la mitjana estatal, que segons un recent estudi, el preu dels uniformes arriba a les 65.000 pessetes, una xifra molt més elevada que la dels col·legis de Ciutat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris