algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El Govern castigarà els usuaris que facin un consum abusiu de l'aigua

En reduirà el subministrament malgrat que es pugui pagar la tarifa corresponent

92186

Les tarifes progressives són una manera de penalitzar-ne el consum excessiu.

El Govern reduirà el subministrament als consums abusius d'aigua, sense importar qui n'és l'usuari. En aquest sentit, l'aplicació de tarifes progressives (que penalitzen econòmicament el consum per sobre de determinades quantitats) tindrà límits. És a dir, cada tipus d'usuari no podrà consumir més d'un determinat volum d'aigua encara que pugui pagar la tarifa progressiva que li correspondria.

L'aplicació de tarifes progressives, que a poc a poc s'està implantant a la nostra comunitat, ha estat entesa fins ara com una manera d'evitar els consums abusius, però davant la possibilitat que alguns usuaris, grans o petits, gastin les quantitats d'aigua que vulguin sense que els importi el que puguin pagar, el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, ha declarat a Diari de Balears que «el Govern respondrà als consums abusius amb reduccions del proveïment d'aigua».

Deixant de banda la qüestió de les tarifes progressives, un altre tema important que té per davant la Direcció General de Recursos Hídrics, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, és la unificació de preus, com en el cas del subministrament elèctric. Rodríguez Perea manifestà que «serà difícil aconseguir unes tarifes iguals en l'àmbit insular, primer de tot perquè seria injust que zones amb abundància d'aigua pagassin el mateix que altres que pateixen més mancances. Pot existir una base solidària en les tarifes, igual per a tothom, però les disponibilitats i les infraestructures necessàries marcaran els preus de l'aigua en cada àrea».

Incentivació de l'estalvi contra el creixement anual del consum

La Direcció General de Recursos Hídrics, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, es planteja una futura gestió de l'aigua basada, principalment, en la reducció del consum i en la incentivació de l'estalvi, amb l'objectiu que aquest sigui rendible econòmicament per a l'usuari a través de subvencions o d'altres vies. Segons Rodríguez Perea, «hem d'aconseguir criteris de sostenibilitat. No podem continuar amb augments del consum que, com en els darrers anys, oscil·len entre el 10 i el 20 per cent. Són creixements inassumibles».

Pel que fa al cànon de l'aigua, el nou equip de la Direcció General de Recursos Hídrics li dóna un paper protagonista. L'abast de les inversions a càrrec del cànon s'ampliarà. Així, no es destinarà únicament a la construcció d'estacions depuradores, sinó també a la inversió en altres infraestructures, aconseguir unes bones conduccions que evitin les pèrdues (que suposen un important volum d'aigua) i que l'agricultura utilitzi cabals depurats per al reg.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris